Marijan Rotar je bio čaroban,lucidan i apsolutno nezaustavljiv

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

"Zadivljuje energija Marijana Rotara koji se u tada razorenoj Puli drznuo dovesti takav program u Arenu. Posebno bih istaknuo dva detalja. On je 1952. imenovan direktorom pulskog Kinematografskog poduzeća, i njegov prvi prijedlog je bio da se, sukladno tome da su tada šestinu stanovnika Pule činili Talijani, prikazuje bar jedanput mjesečno talijanski film. Pazite, to je bilo osjetljivo, odmah nakon rata; to puno govori o njemu. Drugo, kao osnivač Pulskog filmskog festivala bitno je doprinio tome da je Pula tih godina, i to jedina u Europi, bila mjestom susreta intelektualaca i Zapada i Istoka. Pula je bila pravi kozmopolitski grad, istaknuo je u petak Igor Galo u pulskom kinu Valli na manifestaciji "U spomen Rotaru".

Tom je prigodom prikazan i 15-minutni isječak filma/razgovora Gala s Rotarom iz lipnja 2003., uoči tada obljetničkog 50. Pulskog filmskog festivala, a šest mjeseci prije smrti Rotara, čovjeka silne energije koji je 1953. organizirao Reviju stranih filmova u Areni, a godinu kasnije Reviju domaćih filmova u Areni.

O Rotaru su još govorili Gorka Ostojić Cvajner i Branka Orlić, a program je vješto vodio filmski kritičar Glasa Istre Mate Ćurić. Iako najavljen, spriječen je bio doći u kino Valli dugogodišnji direktor filmskog festivala Martin Bizjak, dok su u publici velik aplauz dobili gospođa Pepica Rotar i poznati kipar i slikar Gualtiero Mocenni, koji je na festivalskim počecima oslikavao filmske plakate.

Uz Pula Film Festival i Mjesni odbor Stoja, čijom inicijativom i zaslugom uspon uz Arenu nosi Rotarovo ime, ovaj je skup organiziralo Slovensko kulturno društvo "Istra" iz Pule. Rotar je, naime, rođen u slovenskom Trbovlju 1927. godine, a u Pulu je iz Slovenije došao nakon svršetka Drugog svjetskog rata.

- Rotar je te 1953. bio mlad, poletan došljak, 26-godišnjak, koji je promicao građanski duh, urbanu kulturu, jednu tihu revoluciju. Bio je čaroban, lucidan i apsolutno nezaustavljiv, rekla je nekadašnja direktorica Filmskog festivala Gorka Ostojić Cvajner, dodavši: "Bio je ambiciozan, radišan i silno je volio svoj posao. Gdje toga ima danas? Sve manje, sve rjeđe. Toliko je zanosa, znanja i energije ulagao u tada nepriznavanu "sedmu umjetnost" u porušenoj i egzodusima opustošenoj Puli, a nije dobio nagradu Grada Pule, što je strašno."

- Marijan Rotar, kazao je Ćurić, bio je nenametljiv i samozatajan, a danas ga svi pamte kao gospodina.

Mješoviti pjevački zbor Encijan koji djeluje pri Slovenskom kulturnom društvu "Istra" izveo je ovom prilikom pjesme "Dan ljubezni i "Ružo crvena", dok je orkestar glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov" izveo glavnu muzičku temu Hansa Zimmera iz filma "Pirati s Kariba". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter