Marijan Roce i Albino Rojnic prvonagradeni vinari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najboljim bijelim vinom na preksinocnjoj, petoj Smotri vina opcine Barban, održanoj na barbanskoj Placi, proglašeno je ono koje je proizveo Marijan Roce iz Gorice, a crno Albino Rojnic iz Grabri. Drugo i trece mjesto u kategoriji bijelih vina osvojili su Albert Glavicic iz Barbana i Josip Koroman iz Bateli, a s crnim vinima Ivan Duras iz Hrboki i Dragutin Kolic iz Želiski. Svi su oni nagradeni plaketama i vinogradarskom opremom.

Ta su vina bila medu najboljima i na šest prednatjecanja za ukupno devet mjesnih odbora Barbanštine tijekom protekla dva mjeseca pa su na Smotru stigli vec prokušani uzorci. Bilo je prijavljeno 27 uzoraka, i to 15 bijelih i 12 crnih vina.

Vina su sve bolja i bolja, na Placi necete naci vina ka ne valjaju. Barbanci sad imaju dobra vina za turiste, a ne želimo ni mi domaci piti poredna vina, rekao je nacelnik Opcine Barban Denis Kontošic. Kvalitetnija su bila crna vina, istaknuo je clan ocjenjivacke komisije Milio Bulic, a s njim se složio županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic.

Istaknuo je da su crna vina Barbanštine, uz motovunska i rovinjska poznata po kvaliteti pa je izrazio nadu da ce se i njihova proizvodnja povecati, uz razvoj vinskog turizma. Okupljeni su Barbanci i njihovi gosti na degustaciji nakon proglašenja kušali nagradena vina, a za dobru su atmosferu na fešti bili zaduženi Barbanski harmonikaši, koji su takoder nagradeni plaketama.

Smotra je zapocela još u poslijepodnevnim satima prigodnom "vinskom biciklijadom" po Barbanštini koju je organizirao SRK Sutivanac. Organizator manifestacije je Opcina Barban, suorganizatori TZ Barban i Poljoprivredna udruga Agronova, a pokrovitelji Opcina Barban i Istarska županija. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter