Marija i Aleš u skladnom braku punih 70 godina

Sedam desetljeća zajedničkog života - Aleš i Marija Ravnić
Sedam desetljeća zajedničkog života - Aleš i Marija Ravnić

Vjenčali su se 1942. godine. Danas, u tako rijetkoj bračnoj ljubavi i slozi, žive punih 70 godina. Ližnjanci Marija i Aleš Ravnić, rođeni daleke 1922., odnosno '21. godine, prošli su mnogo - a danas su, kažu, blagoslovljeni sinom i kćerkom, četvero unuka i devet praunuka, koji žive od Ližnjana preko Umaga do Trsta.

Živahni su i pričljivi - malo bi im tko dao 90, odnosno 91 godinu, a vjenčali su se kada je Marija imala samo 19 godina. Na naše pitanje gdje su se upoznali, Marija veli da su odmalena živjeli jedan preko puta drugog, no "tek kad su se počeli pogledavati" su se zapravo i upoznali.

Aleš je završio, priča nam, tehničku školu te je radio u mnogim tvrtkama i to na rukovodećim pozicijama. Najprije u Uljaniku, a kada je počeo rat otišao je u partizane. Nakon rata radio je, prisjeća se, svugdje, no kako je "imao školu" uvijek na dobrim poslovima.

Marija je, veli, od viših škola odustala jer joj se u vrijeme kada je trebala otputovati razboljela majka pa je cijeli život zapravo bila domaćica. No, posla nije manjkalo jer se osim za supruga i dvoje djece brinula i za dvije suprugove sestre budući da su rano ostale bez oba roditelja.

- Držala sam hižu, dicu, kampanju, brajdu, puno se delalo, priča Marija. Kaže da joj je dosta dodatnog znanja dao tečaj domaćinstva koji je završila u Sloveniji. "Sve što znam ekstra tamo sam naučila", veli nam Marija, hvaleći stalno supruga da je uvijek puno radio te sam izmišljao razne tehničke naprave da bi si olakšao rad na zemlji. Još je kao mlad sam složio traktor od raznih napuštenih dijelova. Usto, unuku je napravio malu formulu za voziti po korti.

- Nisam se zaustavio kad sam poša u penziju, ulovio sam se lipega dela, radije sam kosija nego poša na feštu, dela sam brajde ili lovija kalamare i rake, veli Aleš.

Na upit koje savjete mogu dati mlađim naraštajima da bračni život učine ili održe skladnim Marija i Aleš imali su različite odgovore.

- Sedamdeset lit smo skupa, 70 lit vodimo ljubav, a čita san da se tako čuva zdravlje i dulje živi, odao nam je još uvijek vrckavi Aleš, dok je njegova žena rekla kako misli da je tajna skladnog i dugog braka "znati podnositi jedan drugog".

- Svi imamo neku manu, nidan ni savršen, zato to moramo prihvatiti i priko kosti prihititi slabost od onega drugega, ko ne, dođe do svačesa, odaje Marija svoj recept za skladan brak.

Upitali smo ih i je li tajna njihove dugovječnosti i odličnog zdravlja (Marija do prije dvije godine nije ni znala što su tablete, a sada popije samo one za visoki tlak) možda i u prehrani.

- Jeli smo vajk samo domaće, ča sam skuhala, sama umisila, rekla nam je Marija dok je njen suprug kazao da tome treba dodati i domaće vino, ali i činjenicu da su jeli 50 posto ribe, a 50 posto mesa. (piše B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter