Marija do Marije - stih do stiha

Deveti skup pjesnikinja po imenu Marija (M. MEDIĆ)
Deveti skup pjesnikinja po imenu Marija (M. MEDIĆ)

Uvod u obilježavanje Dana općine Kanfanar bila je 9. Marijada, skup pjesnikinja po imenu Marija koja se u subotu održala u Maružinima.

Ovogodišnja Marijada bila je posebna po tome što je predstavljena i četvrta zbirka pjesama "Kolana besid 4" s podnaslovom Marija do Marije. Zbirku u izdanju udruge Dvegrajci, udruge za očuvanje i promociju nasljeđa Kanfanarštine, uredila je Marija Maretić, pogovor je napisao kanfanarski župnik Antun Nižetić, a recenzentica je Milica Kranjčić koja je na skupu predstavila zbirku i svih devet Marija koje su zastupljene u zbirci.

Zbirka je tiskana u tiskari Nova u Galižani. Naslovnicu, koja je posvećena Maružinima, točnije crkvi svete Marije od Sniga, uredio je David Meden, dok je fotografije snimio Anton Meden, predsjednik udruge Dvegrajci.

Marijadu je prigodnim stihovima "Poli Marije počini dušo moja" otvorila Davorka Flego. Za glazbeni dio bile su zadužene članice skupine Veteranke iz Pazina, a novopridružena Marija - Marija Rojnić je zasvirala na mih. Uz to je, u društvu Milana Milotića zakantala na tanko i debelo i to prigodnu "Baraćansku kantu" čiji je sam Milotić, a koji je potom pročitao i svoje stihove posvećene Dvigradu.

Na skupu su svoje stihove predstavile Marija Kovač, Marija Maretić, Marija Palaziol, Marija Peruško, Marija Ribarić, Marija Rojnić i Marija Sošić, koja je ujedno bila i moderatorica skupa, a u zbirci su zastupljene i Marija Banko te Marija Pogorilić. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter