Marija Crnobori danas slavi 91. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istaknuta umjetnica Marija Crnobori za svoj 91. rodendan primila je veliko priznanje - nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulica, koja se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za dostignuca na podrucju kulture.

Ravnateljica Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaic i celnici Istarske županije namjeravali su prirediti veliku svecanost u cast Crnobori za njen 91. rodendan, no buduci da je glumica ljetos pala i ozlijedila se, put u Pulu nije bio moguc.

Zimus je u beogradskom Jugoslavenskom dramskom pozorištu prireden veliki prijem u povodu posjeta izaslanstva Istarske županije velikoj kazališnoj i filmskoj glumici rodenoj 1918. u Banjolama, a koja više od šezdeset godina živi u Beogradu, gdje je ostvarila svoje najznacajnije uloge.

Ovu dramsku umjetnicu kazališna publika i kritika pamti po vrsnim interpretacijama Ifigenije, Antigone, Fedre, Ofelije i Lady Macbeth, te po drugim iznimnim ulogama. Zapamcena je i po svome kazivanju cakavske poezije, a 5. svibnja 1989., nakon obnove, svecano je otvorila Istarsko narodno kazalište rijecima: "Neobicno sam pocašcena i sretna što mogu sada da kažem: Istarsko narodno kazalište je otvoreno!"

Crnobori je od 1942. do 1946. bila clanica HNK-a Zagreb, zatim rijeckog Narodnog kazališta od 1946. do 1947, a od 1948. clanica je Jugoslavenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212 od osnivanja. Kao kazališna glumica gostovala je u Sovjetskom Savezu, Cehoslovackoj, Poljskoj, Madarskoj, Austriji, Bugarskoj, Grckoj… Autorica je knjige "Svijet glume" (1991.), a objavila je i više tekstova o stvaranju uloga. Medu njezinim filmskim ulogama izdvajamo interpretaciju Marie Curie u filmu "Radium" iz 1944., ulogu u "Pricama o fabrici" (1949.) te u filmovima "Nevjera" (1953.), "Sofka" (1948.) i drugima.


Podijeli: Facebook Twiter