Marija Braut izlaže u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrsna majstorica umjetnicke fotografije Marija Braut (1929.) predstavlja se poreckoj publici. U starogradskoj galeriji Zuccato u cetvrtak je svecano otvorena izložba fotografija pod nazivom "Moj Zagreb u koloru".

Rijec je o radovima nastalim u proteklih desetak godina, dijelu autoricine donacije Muzeju grada Zagreba, koji je i osmislio ovu putujucu izložbu s prvom stanicom u Porecu. Redom tematiziraju manje ili više poznate zagrebacke vizure i motive, i još su jedna potkrepa lutalackog duha cijenjene umjetnice koju nazivaju prvom damom hrvatske fotografije.

Marija Braut prvenstveno je poznata po fotografskom radu u crno-bijeloj tehnici, s naglašenom lirskom notom, a fotografije u boji sustavno se prihvatila tek u posljednjih desetak godina.

Kako je na otvaranju rekla kustosica u MGZ-u Iva Prosoli, promatrac prati autoricino kretanje gradom i motive koje je na tom putu zabilježila. Fotografije su vrlo osobne i stilski raznolike, a neke od njih gotovo apstraktne.

Autorica je srdacno zahvalila publici na odazivu te u svojoj nepretencioznoj maniri dodala da ne zahvaljuje zbog sebe, vec zbog Zagreba koji voli onakav kakav jest.

Ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta Sanja Radetic Fatoric izrazila je zadovoljstvo gostovanjem velike umjetnice u Porecu, a ravnatelj MZG-a Vinko Ivic naznacio mogucnost nastavka kulturne suradnje, koja nije mogla imati bolji pocetak od izložbe Marije Braut.

Ova renomirana umjetnica rodena je u Celju, a pocetkom 1940-ih seli u Zagreb, gdje krajem šezdesetih pocinje uciti fotografiju u ateljeu Toše Dapca, svjetski priznatog fotografa i jednog od zacetnika zagrebacke škole umjetnicke fotografije. Imala je više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi te kao samostalna umjetnica suradivala s nizom kulturnih i umjetnickih institucija.

Sa zagrebackom delegacijom u Porec je doputovala i Laura Topolovšek, nacelnica zagrebackog odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Po otvaranju izložbe u poreckom kinu je prikazan i lani snimljen dokumentarni film o autorici, pod nazivom "Marija hoda tiho". Režiju potpisuje Marko Stanic, a scenarij Paula Bobanovic.

Izložbu se može pogledati do 18. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter