Marihuana zavarava centar u mozgu i potiče apetit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznato je da pušenje marihuane potiče želju za slanom, masnom ili slatkom hranom čak i u posve sitih osoba, a nedavno otkriće da je razlog tomu promjena u aktivnosti neurona moglo bi se koristiti u liječenju oboljelih od raka koji gube tek, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Na temelju istraživanja provedenog na miševima znanstvenici su ustanovili da neuroni koji s unosom dovoljne količine hrane uobičajeno mozgu šalju poruku "dosta je, prestani jesti", pod utjecajem marihuane čine suprotno i potiču osjećaj gladi. Znanstvenici sa sveučilišta Yale pod vodstvom Tamasa Horvatha usredotočili su se na receptore na koje djeluju kanabinoidi, kemijski spojevi prisutni u marihuani. Kanabinoidi utječu na neurone u mozgu koji potiču lučenje takozvanog hormona gladi.

"Marihuana zavarava centar za hranu u mozgu i neuroni koji uobičajeno šalju mozgu poruku da treba prestati jesti, naprotiv potiču želju za hranom", kaže Horvath. Međutim, kanabinoidi ne zavaravaju konzumenta marihuane tako da on posegne za bilo čime pa on neće zgrabiti, primjerice brokulu, već će se u njemu probuditi želja za kalorijski jakom hranom poput slanog, masnog čipsa ili jako slatke hrane. Potrebno je proučiti zbog čega kanabinoidi rađaju želju za kaloričnom, pikantnom hranom, no već i ovo otkriće moglo bi pomoći u liječenju oboljelih od raka koji gube apetit i ne unose dovoljno hrane u organizam. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter