Marihuana povecava opasnost od psihoza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tinejdžeri i mladi koji konzumiraju kanabis u vecoj su opasnosti od psihoza, kaže se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom casopisu.

Strucnjaci iz Njemacke, Nizozemske i s londonskoga psihijatrijskog instituta osam su godina pratili stanje 1.900 ljudi u dobi od 14 do 24 godine.

Rezultati studije pokazuju da je u odnosu na ljude koji nikad nisu konzumirali kanabis, rizik od psihoza povecan i u onih koji su kanabis poceli uzimati tek nakon pocetka studije kao i u onih koji su ga uzimali i prije.

"Konzumiranje kanabisa rizicni je faktor za razvoj simptoma psihoza", zakljucuje se u studiji.

"Produljeno konzumiranje kanabisa može povecati opasnost od razvoja psihoticnog poremecaja", dodaje se u zakljuccima studije.

Robin Murray, istraživac s pihijatrijskog instituta, kaže da najnoviji rezultati podupiru poznate tvrdnje da ta droga ima dugorocan utjecaj na psihu.

"Studija dodaje bitne informacije na vec prilicno cvrste dokaze da produljeno konzumiranje kanabisa povecava rizik od psihoticnih simptoma i psihoza", rekao je.

"Ukratko, ova studija dodaje još jednu ciglu na zid dokaza da je konzumiranje tradicionalnog kanabisa faktor koji pridonosi nastanku psihoza poput shizofrenije", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter