Marihuana ne šteti plucima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povremeno pušenje marihuane nije štetno za pluca, po dosad najopširnijoj studiji na tu temu ciji su rezultati u utorak objavljeni u Sjedinjenim Državama. Istraživanjem se htjelo pokazati da marihuana, za razliku od duhana, ne djeluje negativno na rad pluca.

Ovim istraživanjem objavljenim u Casopisu americke lijecnicke udruge (JAMA), bilo je obuhvaceno 5.115 muškaraca i žena u dobi od 18 do 30 godina u cetirima velikim americkim gradovima, medu kojima je više od polovice imalo u prosjeku 25 godina, s podjednakim udjelom crnaca i bijelaca.

Autori studije isticu takoder da je u skupini mladih odraslih osoba bilo malo velikih konzumenata marihuane, pa poziva na oprez kada je rijec o zakljuccima studije koji ocito vrijede samo za povremene korisnike te ilegalne droge koja se najviše koristi u SAD-u.

Sudionici istraživanja su odgovarali na pitanja o nedavnom pušenju marihuane i cigareta i bili su podvrgnuti pretragama pluca za vrijeme istraživanja.

Strucnjaci su odvojeno analizirali djelovanje duhana i marihuane kod konzumenata koji uzimaju oboje i kod onih koji puše samo marihuanu ili samo duhan.

Analiza rezultata pokazuje da marihuana ne šteti radu pluca, a da duhan ima negativne posljedice. Iako džoint ima gotovo istu kolicinu toksina kao i cigareta, njih se tijekom dana ipak popuši bitno manje, a i nacin udisanja je blaži, što plucima u odnosu na duhan pruža relativnu zaštitu, kažu znanstvenici.

Ispitivanja su zato pokazala stalno slabljenje plucne funkcije kod pušaca cigareta tijekom dvadesetogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje koje je pocelo 1985. financiralo se iz americkog saveznog proracuna.


Podijeli: Facebook Twiter