Marihuana kao lijek i u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzumiranje marihuane u Hrvatskoj je zakonom zabranjeno, no realni su izgledi da ce se ova biljka, za ciji uzgoj danas slijedi kazneni progon, u dogledno vrijeme naci medu ljekovitim supstancama kojima se lijece hrvatski pacijenti. Ova vijest, medutim, ne ide na ruku pobornicima legalizacije marihuane jer se marihuana kao lijek uglavnom primjenjuje u obliku tableta ili aplikatora, a ne cigareta, i samo uz recept ili uz lijecnicku preporuku, a ne kao preventivno sredstvo kojim cemo, uz raspoloženje, popraviti i svoje zdravlje.

Dok se u svijetu marihuana u zdravstvu više ne smatra tabu-temom, Ministarstvo zdravstva je bez razmišljanja odbilo inicijativu osjecke udruge Medicinski kanabis, koja zastupa legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. No, aktivisti ne odustaju od svoje nakane.

Na internetskoj stranici www.medicinski-kanabis.com prikupljaju medicinsku dokumentaciju pacijenata zainteresiranih za ovakav vid terapije kako bi svoj zahtjev Ministarstvu potkrijepili jacim argumentima.

Medicinsko utemeljenje

Cvjetovi biljke kanabis (Cannabis sativa) u strogo medicinske svrhe koriste se vec godinama u više europskih država, primjerice Nizozemskoj, Italiji, Poljskoj, Njemackoj, Finskoj i desetak saveznih država SAD-a. Komponente koje se nalaze u kanabisu ispitane su u raznim klinickim istraživanjima, a rezultati ukazuju na pozitivne terapeutske ucinke kod specificnih bolesti i stanja poput multiple skleroze, povrede kralježnicke moždine, mucnine ili kronicne neurološke boli, Alzheimerove bolesti te u palijativnom lijecenju karcinoma i AIDS-a.

Da ovakva istraživanja imaju cvrsto medicinsko utemeljenje, potvrduje farmakolog Josip Culig, koji smatra da ce kanabis, odnosno ljekovita supstanca koju sadrži ova biljka, naci svoju primjenu u lijecenju težih oblika boli.

- Poznata su mi istraživanja s tvarima koje su ekstrahirane iz kanabisa u lijecenju boli kod malignih bolesnika. Rezultati još nisu verificirani, ali postoji osnova na kojoj te tvari djeluju. Medu receptorima koji moduliraju prijenos osjeta boli covjek ima i receptor na koji se veže tetrahidrokanabiol (THC), sastojak koji se može ekstrahirati iz marihuane, objašnjava Culig.

Dragocjeni THC

- Kanabis vjerojatno nece završiti kao novi analgetik, ali može biti izuzetno koristan u lijecenju neuropatske boli na koju ne djeluju klasicni analgetici, kaže Culig. Za primjer navodi bol izazvanu oštecenjem živca, primjerice kod multiple skleroze, koja se ne može uspješno lijeciti aspirinom. Marihuana, odnosno THC koji sadrži, bit ce dragocjen i kod pacijenata s teškom malignom boli, kao lijek prvog izbora prije primjene morfija, koji ima niz negativnih nuspojava, smatra Culig.

Šira primjena lijekova na bazi marihuane u državama Europske unije pozitivan je signal Hrvatskoj, koja bi, u skladu s europskom praksom, i sama mogla posegnuti za novim nacinom lijecenja. Inicijatori uvodenja takve prakse u hrvatsko zdravstvo dobrim znakom smatraju slucaj branitelja iz Virovitice kojega je Vrhovni sud 2009. oslobodio zatvorske kazne za uzgoj i konzumaciju marihuane jer ju je, buduci da boluje od PTSP-a, koristio za olakšavanje psihickih tegoba.

Uz još desetak takvih presuda, samo je pitanje vremena kada ce domace zakonodavstvo odobriti uporabu marihuane u medicinske svrhe i u Hrvatskoj, smatraju clanovi inicijative Medicinski kanabis. (LJ. B. M./Novi list)

Sativex na bazi kanabisa za lijecenje MS-a pred odobrenjem
U šest europskih država upravo je u tijeku procedura odobrenja Sativexa, lijeka na bazi kanabisa, kao lijeka koji se izdaje na recept i služi za lijecenje multiple skleroze, odnosno ublažavanja spazama i boli uzrokovanih tom bolešcu. Ovaj lijek u spreju, koji se aplicira pod jezik, u Kanadi se primjenjuje od 2005., u Engleskoj od lani, a Španjolska ga je odobrila pocetkom ožujka. Nakon što je dobio zeleno svjetlo europskih regulatornih tijela, novi lijek ceka odobrenje nacionalnih tijela u Njemackoj, Austriji, Ceškoj, Danskoj, Italiji i Švedskoj.


Podijeli: Facebook Twiter