Marihuana blokira posttraumatski stres

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marihuana može zaustaviti simptome smetnji koje izaziva posttraumatski stres (PTSP), prema istraživanju na štakorima koje je vodilo Sveucilište Haife objavljeno u listu Neuropsychopharmacology.

Postoji kriticno razdoblje nakon traume tijekom kojeg sintetska marihuana može sprijeciti pojavu PTSP-a kod štakora, rekla je voditeljica istraživanja Irit Akirav s odsjeka za psihologiju Sveucilišta u Haifi.

U laboratoriju je znanstvenica najprije štakore izložila situacijama ekstremnog stresa, nakon cega su oni razvili simptome PTSP-a slicne ljudskima.

U drugoj fazi, štakori su razdvojeni u cetiri skupine. Prva skupina nije dobila marihuanu, a tri preostale su ga dobile, dva sata, nakon stresa, tj. 24 i 48 sati kasnije.

Sljedeceg tjedna znanstvenici su proucavali štakore i utvrdili da je prva i skupina kojoj je marihuana ubrizgana 48 sati nakon traume razvili simptome PTSP-a na povišenoj razini tjeskobe.

Druge dvije skupine štakora, kojima je marihuana ubrizgana 2 i 24 sata nakon traume bili su krajnje nemirni, ali bez simptoma PTSP-a.

Akirav istice da to pokazuje da ubrizgavanje marihuane u prikladnom razdoblju može sprijeciti razvoj simptoma PTSP-a.


Podijeli: Facebook Twiter