Mariborcani osvojili publiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ansambl drame Slovenskog narodnog gledališca iz Maribora za svoju je predstavu "Od blizu", odnosno "Closer" kako ju je u originalu napisao Patrick Marber, dobio je sinoc dosad najvecu ocjenu publike u Umagu na 11. medunarodnom festivalu komornog teatra "Zlatni lav" - 4,66. Glumci Branko Jordan (Larry), Nataša Matjašec Rošker (Anna), Eva Kraš (Alice) i Matevž Biber (Dan) ispraceni su dugotrajnim pljeskom nakon gotovo dvosatne izvedbe.

Režiju je potpisao cijenjeni sarajevski kazališni i filmski redatelj Dino Mustafic koji je izabrao i glazbu, dramaturginja je Željka Udovicic, scenograf i autor videa je Dragutin Broz, a kostimograf Leo Kulaš.

Moderni trokut zakuhala su cetiri glavna lika – fotografkinja Anna, njezin muž Larry, pisac Dan i njegova djevojka striptizeta. Svi ce se medusobno izdati, prevariti, povrijediti ili si barem uciniti pokoju gadost.

Prica ide ovako - dok je pisao knjigu Dan je sreo slatku Alice koja mu je postala muza. Nakon nekog vremena Dan se ohladio, pa se, iako ga Alice još voli, zagledao u Annu koja ga je fotografirala za naslovnicu. Anna se unatoc flertu udala za lijecnika Larrya, no i dalje održava vezu s Danom. Anna i Larry prekinut ce kada ce joj on nakon povratka sa službenog puta priznati da je bio s prostitutkom, a ona njemu da voli Dana, kojemu je zatim otišla, ali ni to nije trajalo.



Tvrdi oklop svih likova i njihovo sirovo ponašanje ustvari je privid – svi oni u biti žele malo pažnje i bliskosti. "Od blizu" inteligentna je i duhovita igra o intimnim odnosima, seksualnoj ljubomori, modernom egocentrizmu, traženju partnera i "vjecne srece", ljubavnim pobjedama i porazima. Nije manjkalo ljubomornih scena, prijevara, osveta, hirova, laži i seksa.

Patrick Marber kljucna je figura britanskog dramskog pisma devedesetih godina prošlog stoljeca. Nije pripadnik razvikanog pravca dramaturgije "krvi i sperme", ali pišuci o propalim vezama, ohladenoj seksualnosti i nasilju (doduše ne fizickog), cesto se doticao slicnih tema kao njegovi suvremenici. U kazalište je došao nakon niza godina koje je proveo kao stand-up komicar, glumac i pisac za televizijske i radio emisije.

Nesumnjivo najveci hit njegove karijere je drama ‘Bliže’ iz 1997., koju je sam režirao u National Theatreu i koja je osvojila niz uglednih kazališnih nagrada. Doživjela je i svoju uspješnu hollywoodsku verziju, za što je opet Marber napisao scenarij. U filmu "Closer" iz 2004. glavne su uloge odigrali Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law i Clive Owen.


Podijeli: Facebook Twiter