Maribor prestaje biti prijestolnica kulture?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maribor možda neće uspjeti do kraja godine biti europska prijestolnica kulture, i to zbog - dugova. Prema pisanju slovenskog dnevnog lista Delo, ako općina Maribor u narednih tjedan dana ne uplati 5,2 milijuna eura Zavodu Maribor 2012, koji je organizator manifestacije, morat će razmisliti o preuranjenom završetku projekta europske prijestolnice kulture.

Organizatorima već sada prijete ovrhe i blokada računa, izvođači radova potražuju milijun eura. Tvrde da su dosad već smanjili troškove svog rada, ali da su ugovori s izvođačima unaprijed potpisani pa je smanjivanje obima programa zapravo nemoguće. Zbog pasivnosti općine, organizatori su stupili u kontakt s bankama ne bi li dugove pokrili kreditom, no i taj eventualni kredit mora odobriti općina. Smatraju da je gradonačelnikov prijedlog smanjenja troškova programa za deset posto neozbiljan jer je sve unaprijed dogovoreno s producentima i izvođačima.

U sklopu europske prijestolnice kulture u Mariboru su dosad realizirane četiri tisuće događaja koje je pogledalo milijun i pol ljudi. U naredna tri mjeseca planirano je održavanje još nekoliko velikih događaja, predstava i koncerata, poput spektakla "Nevidljivi cirkus" Victorie Chaplin i Jean-Baptistea Thierréeja, gostovanja poznatog šahista Garija Kasparova, zatim koncert Chicka Coree te predstavljanje ranih radova slikara Oskara Kokoschke.

Na otvaranju projekta Maribor 2012. sudjelovala je i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a kao jedini inozemni gost nastupio je harmonikaški orkestar Odjela za glazbu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. U kasnijem je, gotovo svakodnevnom, programu sudjelovalo još dosta istarskih kulturnjaka, poput redatelja Damira Zlatara Freya, pisaca Borisa Domagoja Biletića i Milana Rakovca te glazbenika Edija Maružina i Franka Krajcara. U Mariboru je gostovala i domaća predstava "Samice" u režiji Matije Ferlina.

Inače, jednogodišnji status europskog glavnog grada kulture EU najčešće dodjeljuje više prijestolnica. Sve je počelo još 1985., a ideja je da europski gradovi predstave svoj kulturni život i znamenitosti te da im to bude poticaj za razvijanje kulturnog turizma. Podsjetimo da su i neki od naših gradova istaknuli kandidaturu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić još su 2009. potpisali pismo namjere o kandidiranju grada Pule za prijestolnicu kulture. (Priredio B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter