Maria Grazia Mosca prvi put izlaže u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerno u Buzetu i Hrvatskoj talijanska akademska slikarica Maria Grazia Mosca predstavila je u petak u palaci Bigatto, sjedištu Zavicajnog muzeja, grafike iz svog opusa na temu venecijanskog karnevala.

U rodnom mjestu svog pokojnog supruga, u kojem se osjeca kao kod kuce, ili kako je rekla "mi sento Pinguentina", grafickim je listovima povezala karneval u Veneciji s maškarama u Buzetu sredinom 30-ih godina prošloga stoljeca, kojih se nekoliko prizora moglo vidjeti na izloženim replikama starih fotografija iz tog dijela bogate buzetske prošlosti.

Na njima se, medu ostalima, pojavljuje i commendatore Giovanni Bari, pokojni autoricin suprug koji je roden 1908. godine u Buzetu pa je zapravo veza Marije Grazije Mosca s Buzetom neraskidiva i trajna. Na kraju krajeva, na buzetskom podrucju ima i rodake kojima se uvijek vraca.

Prvu hrvatsku izložbu Mosca je posvetila rodnom mjestu svoga supruga, a posebno kcerkama njegova necaka Nadi Pavletic i Milici Krbavcic.

Rodom iz mjesta Thiene pokraj Vicence, autorica danas živi u Trentu, a umjetnošcu se bavi vec više od pola stoljeca. Pohadala je akademiju likovnih umjetnosti kod profesora Bruna Saettija i školu Medunarodnog grafickog centra gdje je studirala tradicionalne i eksperimentalne graficke tehnike.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji, Francuskoj, Japanu i Sjedinjenim Americkim Državama.


Podijeli: Facebook Twiter