Maria de Villota test-vozacica Marussije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 2005. test-vozac jedne ekipe u Formuli 1 opet ce biti žena, i to Španjolka Maria de Villota (32) koja je na Dan žena potpisala ugovor za ekipu Marussia.

De Villota se natjecala u nekoliko automobilistickih natjecanja, španjolsku Formulu 3, 24 sata Daytone, Euroseries 3000, Formula Audi Palmer u Superleague Formula prvenstvu, a prošle godine je testirala bolid momcadi Team Lotus (sada Caterham) na stazi Paul Ricard.

"Sretna sam i ponosna što sam postala dio F1 momcadi. Ovo je fantasticna prilika jer cu suradivati s najboljima i steci iskustvo koje ce mi koristiti u karijeri", kazala je Maria de Villota, kcer bivšeg vozaca formule 1 Emilia de Villote.
Za ekipu Marussia vozit ce Nijemac Timo Glock i Francuz Charles Pic. Svjetsko prvenstvo formule 1 pocinje 18. ožujka Velikom Nagradom Australije.

Posljednja test vozacica u F1 bila je Britanka Katherine Legge koja je 2005. testirala bolid Minardija. Prije nje to je radila i Sarah Fisher 2002. godine u bolidu McLarena.

Ukoliko bi Maria de Villota sjela za upravljac bolida na nekoj od Grand Prix utrka postala bi peta pripadnica ljepšeg spola kojoj je to uspjelo.

Prva je bila Talijanka Maria Teresa de Filippis koja je 1958. i 1959. nastupila na pet utrka za Maserati i Behra-Porsche. Njezina sunarodnjakinja Lella Lombardi je od 1974. do 1976. sakupila 17 nastupa za March, RAM i Williams i jedina je do sada osvajala bodove, tocnije 0.5 boda 1975. na Velikoj nagradi Španjolske. Britanka Divina Galica je od 1976. do 1978. upisala tri nastupa za Surtees i Hesketh, dok je posljednja u F1 nastupila Talijanka Giovanne Amati koja je 1992. nastupila za momcad Brabhama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter