Marco Percuzzi Fucile - Thompson

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Da su pobijedili fašisti, ne bi Marko Perkovic Thompson danas pjevao pod tim imenom, zvao bi se Marco Percuzzi Fucile, kao i što je 115 tisuca Hrvata bilo fašistickim dekretom preimenovano, kazao je na svecanom zboru u Rašporu u povodu 65. obljetnice prve oblasne konferencije Antifašisticke fronte žena za Istru predsjednik istarskog SAB-a Tomislav Ravnic. Podsjetio je brojne prisutne na enormne žrtve koje je dala antifašisticka Istra u Drugom svjetskom ratu, a posebice istarski kras «kojem smo nedovoljno zahvalni».

Nacelnik Lanišca Neven Mikac istaknuo je da «nisu samo šume predstavljale važan element partizanskog ratovanja» vec mnogo više ljudi ovog kraja, a što je premalo zabilježeno u povijesnim knjigama. Ocijenio je da taj obol premalo vrednovan u poracu te da bi se i danas za ovo depopulirano podrucje moralo nešto uciniti. Buzetski gradonacelnik Valter Flego rekao je da živimo u «jednoj cudnoj državi» koja, medu ostalim, prema strategiji regionalnog razvoja podrucje krasa proglašava visokorazvijenim.

«Nije slucajno Rašpor odabran za konferenciju AFŽ-a, kazao je Edo Jerman iz buzetske Udruge antifašista dodavši da je pet dana nakon konferencije odnosno 20. srpnja 1944. za odmazdu selo spaljeno do temelja, kao i ostala sela kraškog podrucja. Dušan Rašpolic iz izolskog Združenja borcev je istakao da je sramota da se slovenski i hrvatski politicari «tuceju za litar vode i metar zemlje» te da ako «njih ni sram delat kažin, ni ni nas sram rec da su banda».


Podijeli: Facebook Twiter