Marco Frattini Quartet oduševio publiku

(Snimio D. MEMEDOVIĆ)
(Snimio D. MEMEDOVIĆ)

Marco Frattini Quartet čiji članovi dolaze iz SAD-a, Italije, Nizozemske i Austrije, a koji su nastupili u srijedu lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine u sklopu 22. festivala Jazz in Lap, svojom su odličnom svirkom oduševili mnoge. Tko je zakasnio na početak nastupa više nije niti mogao pronaći slobodno mjesto, pa su mnogi zvuke saksofona, bubnjeva, gitare i električnih orgulja morali odslušati na nogama.

Nakon odličnog otvorenja festivala s Damirom Kukuruzovićem i Paulusom Schäferom, briljirao je i Quartet Marca Frattinia. Članovi su polazili prestižne škole poput Berklee College of Music i konzervatorija New England u Bostonu i surađivali s najutjecajnijim glazbenicima današnjice. U glazbenom djelovanju vodi ih prije svega inovativnost i način muziciranja u kojem uživaju i glazbeni znalci i laici, a upravo to je doživjela i porečka publika. Saksofonist Stefano Bedetti, gitarist Ratko Zjača te pijanist i orguljaš Renato Chicco uz Frattinija na bubnjevima, svojim su se svirkama poigravali i eksperimentirali sa zvukom i aranžmanom, što je u konačnici rezultirao zanimljivim i inspirativnim doživljajem. Nakon svake odsvirane stvari publika je ogromnim aplauzom nagradila njihov trud. Nakon pauze, svirku su nastavili u još žešćem ritmu, pa je ova svojevrsna poslastica za uši mnoge natjerala, jer prostora zato nije bilo, bar da sjedeći u stolicama nogama malo tapkaju na mjestu u ritmu muzike. Nepotrebno je uopće i opisivati da se na koncu koncerta tražio i bis, a dečki su na opće oduševljenje to i napravili.

Uz odličnu svirku, prisutnima su se nudila i vrhunska odabrana vina, a prema najavi organizatora Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Caffe bara Lapidarium, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča i njegove Turističke zajednice, ovo nije kraj.

Ljetne jazz večeri se nastavljaju. U petak, 28. srpnja, nastupit će Vid Jamnik International Quartet, a tijekom kolovoza nastupit će Darko Jurković i The Problems, zatim Vedran Ružić te na koncertu zatvaranja Hipsters Quintet. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter