Marcelo Dujanic optužen za plagijat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi rektor Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli od 2006. do 2009. i dugogodišnji redovni profesor ekonomije s Veleucilišta u Rijeci Marcelo Dujanic pred samu je mirovinu optužen za plagijat jer je, navodno, 70 posto njegove najnovije knjige "Projektni menadžment" prepisano.

Kako navodi Vecernji list, za kradu autorskog djela prozvao ga je njegov slovenski kolega Anton Hauc, profesor na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru, koji smatra da su od ukupno 243 stranice iz sporne knjige 162 doslovce citirane iz njegovih knjiga "Projektno poslovanje i projektni menadžment", "Organiziranje projekata" i "Strateški menadžment i projekti" bez navodenja njega kao autora.

O tome je upozorio u svom dopisu koji je adresirao na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Veleucilište u Rijeci, koje je knjigu i objavilo 2010. godine. Izmedu ostalog, u protestnom pismu Hauc navodi da su objavljene i 53 njegove fotografije, a kao autor je naveden samo uz 21, da sadržaj knjige profesora Dujanica ima 146 poglavlja, od cega je 87 posto preuzeto iz njegove knjige s posve identicnim nazivima, a sporno mu je i to da nije naveden kao autor uz tri tablice.

Dujanic je kazao da se kolegi ispricao te da ga je pozvao na razgovor. Smatra da je pogriješio jedino u tome što slovenskog profesora nije dovoljno puta citirao te tvrdi da nije rijec o plagijatu.

- Profesora Hauca citirao sam više puta i njegovo sam ime, kao i popis korištenih djela, objavio u literaturi na kraju knjige, što je uobicajeno. Inace, rijec je samo o nacrtu udžbenika, o izdanju koje koristimo interno na Veleucilištu kao nastavnu gradu, a koje smo izdali u samo sto primjeraka za studente. Buduci da se radilo o novom predmetu, trebao nam je materijal za provodenje kolegija, kazao je Dujanic, koji žali što je na kraju svoje dugogodišnje uspješne karijere, tijekom koje je objavio više od 130 znanstvenih radova, došlo do ovakvog nesporazuma jer mu, veli, namjera nije bila krada autorskih prava, vec pisanje svojevrsne skripte za studente.

Iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta isticu da je pitanje plagiranja pitanje akademske cestitosti, koja nije niti može biti regulirana bilo kakvim zakonskim ili podzakonskim aktom.

- Buduci da Ministarstvo može postupati samo prema važecoj zakonskoj regulativi, po ovom pitanju ne može uciniti apsolutno ništa. Oni koji pak mogu nešto uciniti u vezi sa sankcioniranjem takvog postupka akademskog djelatnika jesu celnici akademskih ustanova, fakultet i sveucilište na kojima je osoba koja je grubo prekršila nacela akademske cestitosti zaposlena. Njihove mogucnosti djelovanja bi pak trebale biti propisane internim aktima, statutima samih ustanova, isticu u MZOS-u.

Na Veleucilištu u Rijeci nisu željeli komentirati slucaj, kazali su samo da je to stvar autora, koji ovu situaciju moraju riješiti medu sobom. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter