Marcanu ne zanimaju EU fondovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve opcine u Istri, osim Marcane, znale su dobro iskoristiti bespovratna sredstva iz EU-a, upozorili su na konferenciji za novinare vijecnici Ladonje u opcini Marcana Laris Krelja i Leo Buic.

Oni su prozvali marcansku opcinsku vlast za nezainteresiranost i neucinkovitost. Ovaj put povod je bio rebalans proracuna i odustajanje od nekih kapitalnih projekata u opcini, primjerice gradnje novog vrtica na koji se ceka vec godinama, a o cemu je bilo govora na zadnjoj sjednici Vijeca.

- Svjesni smo da se proracun puni slabije od ocekivanog, što je slucaj i u drugim opcinama, ali nam je potpuno neshvatljivo zašto vodstvo Marcane ne želi prijaviti niti vrtic niti bilo koji dugi projekt na jedan od pretpristupnih fondove Europske Unije kao što je, na primjer, IPARD. Radi se o bespovratnim sredstvima koje su sve druge opcine u Istri znale dobro iskoristiti. Na naše pitanje o toj temi na jednom od vijeca dobili smo nesuvisao i neprihvatljiv odgovor da opcina nema dovoljno ljudi, niti sredstava za prikupljanje potrebne dokumentacije. Takoder nam je receno da, ako Ladonja toliko insistira na tom programu, neka ga sama pokrene, rekao je na presici Leo Buic.



Dodao je da su svjesni trenutacne situacije u državi, zbog cega bi bilo nerealno ocekivati izvršenje svih planiranih projekata, no da ne mogu shvatiti da nacelnik i bilo tko drugi iz opcinske uprave svih ovih godina nisu našli za shodno upoznati svoje stanovnike s prednostima IPARD programa, koji itekako može koristiti kako fizicki i pravnim osobama, tako i gradovima i opcinama.

Što se samog vrtica tice, postojeca ustanova u Marcani nema dovoljno kapaciteta za pokriti aktualne potrebe opcine koja u zadnje vrijeme bilježi stalni porast broja stanovnika, pa tako i djece. Vijecnici Ladonje smatraju da je izgradnja novog vrtica prioritetna investicija opcine kao i nadogradnja škole.

- Bez obzira na to što se opcina oglušila na naš prijedlog da zajednicki organiziramo radionice o mogucnostima korištenja pretpristupnih fondova, ovim putem pozivamo sve zainteresirane mještane da nam se jave jer želimo organizirati radionice o IPARD-u od kojih svi mogu imati koristi, porucio je Buic.


Podijeli: Facebook Twiter