Marčanski proračun težak 28,7 milijuna kuna


Više od tri sata trajala je posljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Marčane na kojoj je s osam glasova "za" i pet opozicijskih "protiv" izglasan ključan financijski dokument općine - proračun za 2018. godinu, težak 28,7 milijuna kuna. Kako je prilikom prezentacije proračuna vijećnicima istaknuo pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Zlatko Cetina, predloženi proračun se u velikoj mjeri ostvaruje od prihoda od poreza te upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada.

Rashodi 28 milijuna

Najznačajniji porezni prihodi su porez i porez na dohodak, od čega Marčana planira ostvariti nešto više od sedam milijuna kuna u idućoj godini, a značajnu stavku predstavljaju i prihodi od prometa nekretnina, od čega bi se u općinsku blagajnu trebalo sliti gotovo tri milijuna kuna. Također, među financijski težim, odnosno značajnim stavkama visoko su i prihodi od komunalnog doprinosa, koji su u ovom proračunu planirani u iznosu od 7,7 milijuna kuna.

Što se tiče rashodovne strane, za slijedeću godinu ti bi rashodi trebali iznositi gotovo 28 milijuna kuna.

Upravo je rashodovna strana, prema riječima opozicijskih vijećnika, ključan razlog zašto su redom glasali protiv ovakvog prijedloga proračuna, za kojeg smatraju da je stagnirajući i nedovoljno razvojan.

Nezavisni vijećnik Branko Vareško sarkastično je komentirao stavku od 40 tisuća kuna koja je planirana za reprezentaciju općinskog načelnika, nazvavši to "bahatošću bez granica". Posebno ga je zasmetala činjenica da se na rashodovnoj strani nalaze i sredstva za plaću nekadašnjeg načelnika, a sada zamjenika općinskog načelnika Marijana Kostešića, za koja smatra da su samo teret za općinu. Njegovo je izlaganje podržao i nezavisni vijećnik Srećko Peršić koji je rekao da zbog toga neće dići ruku za proračun te podsjetio da je Kostešić svojedobno izjavljivao da će funkciju zamjenika obnašati volonterski, a sada radi kao profesionalac, o čemu nitko nije obavijestio oporbene vijećnike.

U raspravu se je "umiješao" i pročelnik Cetina, koji je preuzeo odgovornost za propust oko informiranja o toj činjenici, a za Kostešića je rekao da je ovaj iskoristio zakonsku mogućnost koja mu je ostavila opciju izbora hoće li funkciju obavljati volonterski ili profesionalno.

Kostešić profesionalac

Oporbenjacima je replicirao i načelnik Predrag Pliško, koji je kazao da je tu sve transparentno, da su birači prilikom izbora znali za koga glasaju, te da su sredstva za reprezentaciju strogo namjenska sredstava, koja ne služe za bahaćenje.

- Zamjenik je iskoristio zakonsku mogućnost koju je imao. Ne slažem se s ocjenom da predstavlja teret za općinu. Odrađuje zadatke koje sam mu ja povjerio i mogu vam reći da smo zajedničkim naporima već odradili dobar dio posla. Radimo na projektima s partnerima iz Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, ministarstava, fondova i nastojimo prikupiti sredstva za uređenje Krničkog porta, kanalizaciju i pročistač u Loboriki, rekonstrukciju djela vodovodne mreže, i tu ima jako puno posla za mene i mog zamjenika. Situacija je takva da bez obzira na činjenicu da se u Jedinstvenom upravnom odjelu radi punom parom, to nam sada postaje usko grlo, kazao je načelnik Pliško.

Odbacio je ocjene oporbenih vijećnika da je proračun za 2018. nastao kao puko prepisivanje starijih proračuna te da nije dovoljno razvojan ili socijalno osjetljiv. Iznio je podatak da je u odnosu na proračun iz 2013. godine u ovom planirano 68 posto više prihoda te da su primici 50 posto veći. U raspravu se uključio i vijećnik SDP-a Josip Percan koji je podsjetio na svoj poduži staž u općinskom vijeću na temelju kojeg je zaključio da se proračun svake godine povećava, a ostvarenje istog često ne ovisi samo o trudu zaduženih za njegovu realizaciju. Opozicijskim vijećnicima je prebacio da proračun kritiziraju, a istovremeno nisu podnijeli niti jedan amandman.

Raspravi o proračunu prethodio je čitav set odluka vezanih uz izmjene programa javnih potreba, a najviše su rasprave izazvale odluke o povećanju naknada za rad vijećnika i povećanju plaće za načelnika i zamjenika.

Vijećnik HSU-a Anđelo Valić je predložio da se odluka o povećanju naknada za rad vijećnika, a riječ je o godišnjem iznosu od oko sedam tisuća kuna, ne usvoji već da se taj novac donira vrtiću.

Marčanski list

Vijećnik Vareško je zatražio da se nešto učini da učenici koji ranim autobusom dolaze na nulti sat ne čekaju pred zatvorenim vratima škole, a vijećnik Peršić je načelnika upitao za detalje vezane uz objavu prvog broja općinskog glasila.

- Marčanski list nije glasilo stranke, a njegovo izdavanje ima za cilj da svi žitelji naše općine znaju što se u općini radi. Troškovi izdavanja, s pripremom i tiskanjem su niži od 18 tisuća kuna, a planiramo, ukoliko za to bude sredstava, da izlazi svakih šest mjeseci, kazao je Pliško.

Astra na leasing

Vijećnik Anđelo Valić je kazao da su ga žitelji Marčane u gostionici pitali da li je istina da je općina kupila novi automobil.

- Informacija je točna. Stari službeni automobil je na izdisaju i iduće godine ćemo ga rasknjižiti. Uzeli smo preko leazinga novo službeno vozilo, "opel astra" koja spada u kategoriju niže srednje klase i to po cijeni nešto nižoj od 130 tisuća kuna, na rok od sedam godina. Do sada sam koristio vozilo komunalnog redara, a taj nam je automobil potreban za obavljanje posla i česta putovanja do Zagreba, kazao je Pliško. Na upit vijećnika Peršića, kojeg je zanimalo da li automobil koristi samo u radno vrijeme, Pliško je odgovorio da ga koristi u uredovno vrijeme - 24 sata dnevno. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter