Marcanski plan po željama vlasti i kapitala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malvezacije oko kupnje i urbanizacije zemljišta koje izlaze na vidjelo rezultat su ociglednih nepravilnosti nastalih prije i tijekom donošenja prostornog plana opcine Marcana i netko zbog toga mora odgovarati, rekao je na konferenciji za novinare u petak Leo Buic, Ladonjin vijecnik u marcanskom vijecu.

"Od opcinskih vlastodržaca klub oporbenih vijecnika (Ladonja, HSU i vijecnik nezavisne liste Josipa Peruška, op.a.) zahtijeva osnivanje mješovitog opcinskog povjerenstva koje ce detaljno istražiti sve nepravilnosti u donošenju plana i moguce malverzacije", rekao je Buic.

Istaknuo je da se nedavno usvojenim planom pogodovalo clanovima bivšeg poglavarstva, mahom clanovima IDS-a i SDP-a te nacelniku Marijanu Kostešicu kojima je planom urbanizirano cak 70.000 kvadratnih metara zemljišta.

"Od ukupno urbaniziranog zemljišta cak 70 posto odnosi se na pravne osobe, trgovacka društva, investicijske fondove i fizicke osobe koje nemaju mjesto boravka u opcini Marcana, dok je svega 30 posto zemljišta urbanizirano lokalnom stanovništvu i starosjediocima", kazao je Buic, ne želeci se upuštati u spekulacije o kojim se zemljištima radi i cijim vlasnicima.

Spomenuo je tek nekolicinu tvrtki poput Nominata, Pravca i Raklja koje su kupile zemljište po tri eura po kvadratu, a koje je naknadnom urbanizacijom doseglo cijenu do 100 eura. "Bez znanja lokalnih vlasti nije se moglo pogodovati raznim tvrtkama i privatnim osobama, a prema nekim našim saznanjima mnogi su urbanizaciju placali ispod stola", kazao je.

Na novinarsko pitanje jesu li spomenute nepravilnosti prijavili nadležnim tijelima, Buic je kazao da nisu jer je u to vrijeme bio drugi saziv vijeca, no da su u više navrata upozoravali na nepravilnosti, zbog cega nisu ni sudjelovali u donošenju plana.

Buic nije htio spekulirati ni je li postojao kakav dogovor opcinskih vlasti s nadležnima u Istarskoj županiji i Ministarstvu prostornog uredenja kojim je omoguceno donošenje takvog plana. O navodnoj istrazi USKOK-a u Opcini Marcana Buic nije imao informacija. (N. SOFTIC)

O izvidima u Opcini Marcana iduci tjedan
O prostornom planu Opcine Marcana pisali smo u nekoliko navrata, a najviše kontroverzi izazvala je anonimna dojava s pocetka prošle godine kojom nepoznati autor vec tada ukazuje na korupciju i malverzacije zemljištem. Opcinski su oci, ali i osobe kojima se navodno pogodovalo, navode iz anonimne dojave demantirali. Je li na ukazanu korupciju i malverzacije reagiralo nadležno Državno odvjetništvo te jesu li u Opcini provedeni izvidi, trebalo bi biti poznato iduceg tjedna kada ocekujemo odgovor iz Opcinskog državnog odvjetništva.


Podijeli: Facebook Twiter