Marcanci u strahu od kiša, a nacelnik ih ignorira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tijekom posljednjih velikih oborina koje su uzrokovale poplave i velike materijalne štete na Puljštini dosta problema pojavilo se i u Marcani. Buduci da su se gradani više puta obracali nacelniku Marijanu Kostešicu sa žalbama i molbama da se poduzme nešto prije sljedecih oborina, a on ih je uporno ignorirao, nezavisni vijecnik Laris Krelja i vijecnik Ladonje Leo Buic u cetvrtak su sazvali konferenciju za novinare.

"Cini se da je ovo jedini nacin da nacelnik Kostešic cuje svoje mještane koji su jako ljuti što vec nekoliko mjeseci nije našao za shodno da se nade s njima i posluša njihove probleme. Marcana ima prirodne kanale za odvodnju oborinskih voda koji postoje još iz doba Austro-Ugarske, ali nisu održavani i zato svaki put kad padne malo jaca kiša dio Marcane doslovno pliva.

Primjerice, kada je posljednji put prije mjesec dana na našem podrucju palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, u mnogim su se dvorištima napravili bazeni, a ulice su postale potoci, pa neka djeca nisu mogla niti otici u školu. I inace kad god je jaci pljusak Marcanci se moraju organizirati oko prijevoza djece jer inace dodu mokri do kože u školu", rekao je Buic.



Istaknuvši da se ovdje ne radi o politikanstvu, vec o apelu ocajnih gradana koji žele da se spomenuti problem riješi prije narednih vecih oborina, vijecnik Krelja iskoristio je priliku da još jednom pozove nacelnika Kostešica na sastanak s mještanima. Sve što bi oni željeli, rekao je, jest postici dogovor s nacelnikom o nacinu zajednickog sprjecavanja daljnje štete i problema zbog kiša.

"U Marcani postoji komunalna služba koja bi trebala brinuti o spomenutim kanalima, a ne cini to. Možda nacelnik ne suosjeca sa svojim mještanima i ne prima njihove dopise jer ne živi u Marcani, nego u Banjolama, u svojoj kucici s bazenom cije dvorište nikad ne poplavi.

Ovo nije jedini slucaj da Marcanci imaju neki problem, a nacelnik ih ignorira. Ne zanimaju ga ni njihovi problemi, ni ideje, ni sugestije za boljitak našeg kraja, samo nas gleda svisoka kao da smo niža rasa", kaže Buic.

Nacelnik Kostešic
složio se s tvrdnjom da Marcana, posebice dio prema Mandaleni, ima probleme prilikom vecih oborina, no, napominje, ne u tolikoj mjeri koliko se želi prikazati. Takoder je potvrdio da zna za dopise gradana, no odgovara im tek ovom prilikom.

"Cinjenica je da je postojao stari sustav odvodnje oborinskih voda koji je asfaltiranjem i gradnjom vodovoda u vecoj mjeri zatrpan jer se nije vodilo racuna o tome. Prije cetiri, pet godina smo napravili na jednom dijelu sustav odvodnje s rešetkom u koju se slijeva voda i odlazi dalje, a prije mjesec dana smo postavili još jednu cijev i rešetku pa cemo vidjeti hoce li to pomoci.

Naime, iako imamo projekt sustava odvodnje za najugroženije podrucje, to je preskup zahvat da bi se realizirao u ovom trenutku. S druge strane, dvorišta kuca ostala su u prvobitnoj razini dok se cesta podigla za koji centimetar asfaltiranjima, vjerojatno je i neki susjed susjedu napravio neki zid ili nasip i sada odredena dvorišta i ceste plivaju", odgovorio je Kostešic.


Podijeli: Facebook Twiter