Marčanci ostali bez banke

Bankomat umjesto banke (M. VERMEZOVIĆ-IVANOVIĆ)
Bankomat umjesto banke (M. VERMEZOVIĆ-IVANOVIĆ)

Poslovnica OTP banke u Marčani zatvorena je koncem prošle godine, što je izazvalo negodovanje uglavnom starijih mještana koji su u poslovnici podizali penzije i plaćali račune. Doduše, na raspolaganju im je ostao bankomat kojim se, međutim, većina starijih osoba ne zna služiti. Po selu se odmah, sistemom pokvarenog telefona, proširila priča da se zatvara i pošta koja se nalazi odmah pored banke. No, pošta do daljnjeg ostaje, ne ukida se niti jedan poštanski ured u Istri, ali se ni ne otvaraju novi, potvrdila nam je glasnogovornica Hrvatskih pošta Jo Kempen.

- Ljudi me gotovo svakodnevno pitaju zatvara li se pošta, a ja im kažem da se do podne nije zatvorila, niti mi je itko rekao da hoće - kazala nam je radnica u pošti.

Dakle, korisnici OTP-ovih usluga moraju potegnuti deset kilometara do Barbana ili pak 14 kilometara do Pule. Problem je što, doznajemo, većina starijih nema automobil, a ni autobusi ne voze redovito, da bi se uputili do najbliže poslovnice.

- Vrag da bi hi uzeja ča su nan zaprli banku. Mi ćemo potegnuti veze da se ta banka opet dopre. Kako jeno takovo veliko misto more ostati bez banke? Ki će sad hoditi valje do Barbana? - neki su od komentara nezadovoljnih mještana. S druge strane, mlađi nisu imali velikih primjedbi.

Iz OTP-a navode da je poslovnica u Marčani zatvorena 25. studenog 2015. godine zbog poslovnih razloga.

Pročelnik općinske Uprave Zlatko Cetina napominje da banka ima svoju poslovnu logiku na koju u Općini ne mogu utjecati. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter