Marcanci ne žele kamenolome

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tuga, ljutnja, nervoza, zabrinutost, nevjerica, pa i ocaj, mogli su se išcitati na licima 20-ak mještana opcine Marcana koji su prisustvovali javnom izlaganju o studijama utjecaja na okoliš eksploatacijskih polja Marcana i Marcana I.

Na prostoru zvanom Draga, na granici opcina Marcana i Ližnjan, tvrtka Kamen Pazin namjerava otvoriti dva kamenoloma u kojima bi se vadili visoko kvalitetni arhitektonsko-gradevni kamen, tehnološko-gradevni kamen i vapnenac. Iako je Draga prakticki nenaseljeno podrucje netaknute prirode, u njenoj okolici nalazi se nekoliko stancija, odnosno dvora, no ni nešto udaljenijim stanovnicima Peruški i Vareški nikako se ne svida ideja da ovim podrucjem odjekuju detonacije niti da se podiže prašina, buduci da se vecina njih orijentirala na poljoprivredu i turizam.

Tako je nakon završetka izlaganja mještanin Velikih Vareški upozorio izradivaca studije da se do njih i okolnih mjesta itekako cuje samo jedan pucanj lovacke puške, a kamoli nece miniranje.

- Uskoro idem u penziju, cijeli život radimo i mucimo se da bismo barem pod stare dane mogli malo uživati u miru i tišini i podebljati si penziju iznajmljivanjem apartmana. Sada vi nama jednim potezom upropaštavate cijeli život i trud. Ne vjerujem da ste uopce bili na terenu i ne znam kako ste provodili ta svoja ispitivanja, rekao je frustrirano.

Val negodovanja izazvala je vec najava da ce se na 42 hektara zemljišta u buducnosti pojaviti cak 20 bušotina na kojima ce se obavljati djelatnost, ali i cinjenica da se eksploatacijsko polje Marcana I nalazi svega 225 metara od Šetepanovih dvora.

Karmen Krebel, direktor tvrtke Kamen Pazin, uvjeravao je pak mještane da se koriste najmodernijim strojevima koji proizvode minimalnu buku i prašinu te da je otvaranje kamenoloma uvjetovano izgradnjom jugoistocne obilaznice, pa kamioni uopce ne bi prolazili kroz naselja.

Marcanski procelnik Zlatko Cetina rekao je da Opcina od otvaranja kamenoloma ocekuje više od 770 tisuca kuna godišnje u svom proracunu te da ce ta sredstva pomoci njenom razvoju. No, Marcanci se nisu dali tako lako. Jasno su istaknuli da se žele baviti turizmom, maslinarstvom i vinogradarstvom te da ne vjeruju u najavljenu sanaciju kamenoloma nakon isteka roka za eksploataciju pouceni dosadašnjim lošim iskustvima.

Trosatnu raspravu izmedu izradivaca studije i mještana zakljucio je procelnik Cetina napomenuvši da svi izreceni prigovori, opaske i primjedbe nemaju nikakvog efekta ukoliko ih se pismeno ne dostavi na adresu Opcine, za što svi mještani imaju rok do 9. srpnja. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter