Marčana za sport izdvaja gotovo 730 tisuća kuna


Nogomet će ove godine Općinu Marčanu koštati 240 tisuća kuna. Toliko su općinari namijenili, kroz Program javnih potreba u sportu, za tri nogometna kluba sa svog područja koji se natječu u 2. županijskoj ligi - jug. Cjelokupni je sportski program težak 729 tisuća kuna, od čega se 536 tisuća iz općinske kase izdvaja za djelovanje 15-ak klubova.
 
Trima nogometnim klubovima - Marčani, Pomorcu iz Krnice i Arne-Peruški - pripada po 70 tisuća kuna. No, NK Marčana dobit će i dodatnih 30 tisuća kuna s obzirom da uz seniore okuplja i juniore i pionire, pogone s kojim se ostala dva kluba ne mogu podičiti. 
 
Na sjednici Općinskog vijeća, kada je usvajan program javnih potreba u sportu, bilo je nagađanja da sto tisuća kuna neće biti dovoljno za NK Marčanu, koja uz seniore, juniore i pionire ima i školu nogometa. No, načelnik Marijan Kostešić ističe da se škola nogometa ne financira iz proračuna, već je plaćaju roditelji djece koja je pohađaju.
 
Zanimljivo da su do nedavno Marčanci i Krničani nastupali u zajedničkom klubu - NK Marčana Pomorac, a lani su se izdvojili povećavši broj županijskih drugoligaša s područja općine na tri, mada, kako i u općinskim materijalima piše, za to "ne postoji dovoljna baza takmičara".
 
Treba spomenuti i četvrti klub u istom rangu natjecanja - NK Manjadvorci, kojeg, iako s područja općine Barban, Marčana nagrađuje s 20 tisuća kuna.
Obrazloženje glasi da u njemu "stanovnici općine Marčana sudjeluju u članstvu, kao takmičari i kao članovi uprave".
 
Ljubitelji drugih sportova s pravom će prigovoriti da se uvijek najviše sredstava izdvaja za nogomet. No, zanimljivo, u marčanskom slučaju to i nije točno jer najveća pojedinačna stavka, 150 tisuća kuna, pripada Odbojkaškom klubu Marčana. To je i lakše shvatljivo ako se zna da njihove seniorke nastupaju u 1. B državnoj ligi, dok su mlađe kadetkinje i djevojčice u županijskom rangu natjecanja. (Z.STRAHINJA)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Podijeli: Facebook Twiter