Marcana: Za legalizaciju bi dali 250.000 kuna!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bespravni graditelji na podrucju opcine Marcana i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva za legalizacijom ilegalnih vikendica, iako je mogucnost da se tako nešto dogodi minorna. Naime, prije nešto više od godine dana donesen je prostorni plan opcine koji ih nije uvrstio u gradevinsku zonu, a teško da ce to i u skoroj buducnosti biti moguce, a za neke možda i nikada jer su predaleko od postojecih gradevinskih zona.

Stoga cudi informacija koja kola medu njima da ce se angažirati odvjetnik koji bi se trebao izboriti za legalizaciju onoga što po prostornom planu teško ikad može biti legalizirano! Naime, tijekom prošle godine velik dio vlasnika parcela na kojima su u zadnjih dvadesetak godina niknule bespravne vikendice okupio se u udrugu Regoc koja je za taj posao odlucila potražiti pravnu pomoc.

Zato je nedavno velikom dijelu vlasnika nelegalnih vikendica na podrucju oko sela Pavicini, Kavran i Peruški na adrese stigao dopis te udruge koja traži donaciju za odvjetnika koji bi navodno njihove objekte trebao spasiti od neizbježnog rušenja. A ono je vec velikom dijelu njih vec najavljeno i to kroz rješenja gradevinske inspekcije koja su polijepljena na dijelu vikendica u Pavicinima i u okolici Loborike.

Mnogi vec "operirali" na tom podrucju


Franjo Jednobrkovic
iz Zagreba, predsjednik udruge Regoc, koja se još naziva Udruga vlasnika stambenih jedinica Opcine Marcana, potvrdio nam je da su poslali dopise u kojima traže donaciju jer im je namjera angažirati odvjetnika Krešimira Krsnika koji je zastupao bespravne graditelje na Rogoznici. Njegov angažman, kako stoji na web stranicama udruge, trebao bi stajati 250 tisuca kuna.

- Nismo ga još angažirali jer nismo prikupili dovoljan broj donacija. Legalizaciju naših objekata tražili smo kroz cijelu proceduru donošenja prostornog plana koja je trajala godinama, medutim nikad nismo dobili odgovor i na kraju nismo uvršteni u zonu urbanizacije. Odgovore je prije donošenja plana dobilo tek nekoliko grupa vlasnika vikendica u kojima su dobili odbijenicu. Zato smo lani u ožujku osnovali ovu udrugu, koja sada broji oko 500 clanova, da zaštitimo naše interese i da se izborimo za legalizaciju, veli predsjednik ove udruge, koji svoj ilegalan objekt ima na ulazu u Kavran.

Istaknuo je da se, osim tih primjedbi u procesu donošenja prostornog plana, nikad nisu obratili opcinskoj vlasti s upitom kada ce se ponovno širiti gradevinsko podrucje i hoce li ono uopce ikad dotaknuti njihove parcele. Jednobrkovic veli da ce se oni kao udruga zalagati za legalizaciju apsolutno svih ilegalnih objekata u toj opcini, osim onih koji su u zoni pojasa od tisucu metara od morske obale, gdje, prema njegovom mišljenju, gradnja ne bi trebala biti dozvoljena.



To bi znacilo da bi se trebala urbanizirati apsolutno cijela priobalna zona od Kavrana pa skoro do Krnicke Luke, odnosno do Peruški! Naime, na tom potezu ima oko 1.500 do 2.000 parcela gdje su kroz dva desetljeca nicala nova divlja naselja uz more, ali i tamošnja sela.

Neki od vikendaša ipak su shvatili da donacija za odvjetnika znaci rasipanje novca poput onog koji su potrošili na svoje vikendice bez papira na poljoprivrednom, pa cak i šumskom zemljištu. Na citavu pricu gledaju kao samo na jednu u nizu prijevara.

- Upitno je da li je uopce angažiran odvjetnicki ured gospodina Krsnika jer s odvjetnickom kucom komunicira samo predsjednik udruge. Kako su mnogi odvjetnici vec "operirali" na tom podrucju, obecavali nemoguce i legalizaciju objekata koji se ne mogu uklopiti ni u jedan prostorni plan, sve je bilo samo izvlacenje novca od jadnih gradana, stoji u pismu jednog anonimnog vikendaša poslanom na adresu naše redakcije.

Istice da bi rješenje bilo da se legaliziraju objekti gdje je to moguce, da se proširi gradevinsko podrucje i napravi urbanisticki plan te vikendaši ukljuce u komunalno opremanje prostora.

Za tri godine bez bespravne gradnje


A Opcina je to vec napravila koliko je dosad bilo moguce. Dio objekata koji su bili izvan gradevinske zone ukljucen je u podrucja oko naselja, ali je taj broj neznatan, osim u Loboriki, gdje je legalizirano stotinjak obiteljskih kuca. Medutim, nemoguce je ocekivati da ce zone uz more, koje su poprilicno udaljene od naselja, ikad biti urbanizirane.

Što se tice podrucja uz sadašnja naselja koja su ovim prostornim planom ostala iskljucena, ona se zasad nece širiti, kaže nam tamošnji nacelnik Marijan Kostešic.

- Gradevinska se podrucja oko naselja nece širiti dok se ne iskoriste podrucja koja su sada ušla u zonu urbanizacije. Medutim, mi ne sprjecavamo gradane da podnose svoje zahtjeve koji se razmatraju u Opcini. Želim samo upozoriti sve one koji su van gradevinskih podrucja i kojima se svašta obecava da ne nasjedaju na te price. I prije su po tom podrucju operirali raznorazni pulski odvjetnici, da im sada ne spominjem ime, koji su samo pokupili novac. Upucujem sve one koji žele graditi na podrucju naše opcine da kupuju gradevinska zemljišta, kazao je Kostešic.

Inace, ova opcina odlucila je nakon donošenja prostornog plana punom parom krenuti u rašcišcavanje bespravne gradnje kroz prijave gradevinskoj inspekciji te je još prije godinu dana najavila da ce taj problem pokušati riješiti kroz tri godine.

- Što se tice Loborike, gdje je velik dio nekad ilegalnih gradevina ušao u gradevinsku zonu sa stupanjem na snagu prostornog plana, vec sada imamo informacije da je velik broj vlasnika objekata napravio sve što treba da bi ti objekti dobili potrebne dozvole. Stoga smo vec ove godine u našem proracunu zaracunali duplo veci prihod od komunalnog doprinosa koji se krece oko cetiri milijuna kuna. Taj ce se novac namjenski potrošiti na komunalno opremanje tih naselja, zakljucio je nacelnik.


Podijeli: Facebook Twiter