Marcana - velika opcina za veliko smece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zateceno stanje u opcini Marcana je jako loše, previše je divljih odlagališta, za ciju ce sanaciju, ali i sprjecavanje nastanka novih, trebati velika novcana sredstva. Opcina je specificna po svojoj velicini i rasprostranjenosti, po velikom broju privremenih stanovnika i broju ilegalne gradnje, koja nosi svoju problematiku i specificnosti. Bit ce veliki teret na opcinskim djelatnicima da s nadležnim službama pocnu raditi na cišcem okolišu, rekla je Koviljka Aškic iz pulske tvrtke Eko Adria, koja je s opcinskim Jedinstvenim upravnim odjelom izradila Plan gospodarenja otpadom opcine Marcana za razdoblje do 2015. godine.

U planu koji je usvojen na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Vijeca prikazano je stanje utvrdeno obilaskom terena. Pronadeno je cak 26 divljih odlagališta s gotovo deset kubika smeca odloženog u prirodi. Na tim je odlagalištima gotovo 40 posto gradevnog otpada, 30 posto metalnog, 20 posto komunalnog otpada iz domacinstava, a 10 posto cine stare gume i namještaj.

To pokazuje da odvoz komunalnog otpada na podrucju opcine nije prilagoden broju stanovnika niti su njime obuhvaceni stanari koji žive u bespravno sagradenim objektima. Osim toga, na podrucju opcine nema zelenih otoka ili reciklažnog dvorišta gdje bi se mogao razvrstavati komunalni otpad, nema sustavnog nadzora podrucja na kojima se ucestalo pojavljuju divlja odlagališta, cak i nakon njihove sanacije, niti se primjenjuju sankcije prema onima koji krše propise.

- Osim formiranja zelenih otoka, potrebna je stalna edukacija stanovništva o selektivnom odlaganju otpada, ukazati mještanima na prednosti kompostiranja organskog otpada, koji uopce ne bi smio završavati u smecu, te im to omoguciti. Takoder treba uvesti novi režim suradnje s pulskom Herculaneom i raditi na tome da se do 2015. saniraju sva divlja odlagališta, a da se izdvajanje korisnog otpada koji se može reciklirati poveca na 20 posto, rekla je Aškic.

Prema procjenama, za izgradnju planiranih 37 zelenih otoka, kupnju i postavljanje 278 razlicitih kontejnera i posuda, postavljanje reciklažnog dvorišta s komposterom, sanaciju divljih odlagališta i edukaciju trebat ce izdvojiti izmedu 3,2 i 3,5 milijuna kuna. Buduci je to za opcinski proracun neizvedivo, zahvaljujuci ovom planu i pocetkom njegova provodenja Opcina bi mogla zatražiti sufinanciranje iz jednog od EU fondova.

Vijecnik Andelo Valic (HSU) istaknuo je da bi ovaj popis divljih odlagališta trebalo nadopuniti jer ima jako puno jama za koje se zna da vec desetljecima služe kao divlja odlagališta, poput jame Golubincina u Raklju. Buduci da su neke od tih jama povezane i s izvorima pitke vode, Aškic se složila da i njih treba zabilježiti i ucrtati u karte kako bi ih se s vremenom u suradnji sa speleolozima ocistilo. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter