Marčana: Vatrogasci cijelu noć gasili požar

Fotografija sinoćnje buktinje koju nam je poslao jedan očevidac
Fotografija sinoćnje buktinje koju nam je poslao jedan očevidac

U požaru koji je u utorak u 18.30 sati buknuo u Mutvoranskoj vali, a koji su pulski vatrogasci na nepristupačnom terenu gasili cijelu noć i uspjeli ga staviti pod nadzor tek u srijedu oko 10 sati, izgorjelo je 50 hektara trave, niskog raslinja i mlade borove i hrastove šume. U trenutku dojave požar je već bio zahvatio četiri hektara, na teren je u roku od 20 minuta stiglo sedam vatrogasnih vozila i 12 vatrogasaca, kasnije im je poslana pomoć, pa se na koncu s vatrenom stihijom borilo 50 vatrogasaca, a požarište su od 8 do 10 sati u 50-60 naleta zalijevala i dva vojna kanadera koja su inače stacionirana kod Zadra. Alarmirane su sve vatrogasne snage Puljštine, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Pula te dobrovoljnih vatrogasnih društava Sutivanca te općina Marčana, Svetvinčenat, Fažana, Peroj, Pula, Ližnjan i Medulin.

U srijedu oko 9.15 sati kanaderi su non-stop gasili nepristupačne padine vale na kojima nismo uočili plamene jezike, a ni dim koji je, kako su nam potvrdili svjedoci, ali i sam zapovjednik JVP-a Pula Korado Karlović, vjetar noću donio čak do Vodnjana, Pule, ali i Medulina.        Iako se činilo da požara više nema, Karlović kaže da je pod kontrolom te da će se nadzirati cijeli dan i noć, sve do potpunog gašenja. Pritom je demantirao navode nekih očevidaca, poput onih iz stancije Kumparička, da je požar baš otud krenuo, te naveo da je vjetar ondje donio dim.

- Budući da je teren strm i gotovo nepristupačan, vatrogasci su morali s 25-litarskim naprtnjačama prijeći cijeli teren u dužini od tri kilometra, sve do samog ruba požara koji je "krenuo" iz vale s mutvoranske strane, pa se digao prema Kapovim Dvorima i Bičića Dvorima na drugu stranu vale. Problem je što je u nekim dijelovima teren u potpunosti nepristupačan, objašnjava Karlović. Ljudi i njihova imovina, napominje, nisu bili ugroženi, iako je požar, po riječima svjedoka Branka Cukona, buknuo stotinjak metara od njegove kuće, pa je on prvi i pozvao vatrogasce. (M. VERMEZOVIĆ-IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter