Marčana: Unatoč peticiji cijena vrtića nije smanjena


Cijenu vrtića Vrtuljak u Marčani, odnosno učešće roditelja, Općinsko vijeće u srijedu nije smanjilo, odnosno vratilo s 30 na 27 kuna po danu, na razinu prije poskupljenja u ovoj godini, kako je stotinjak roditelja zahtijevalo u svojoj peticiji. Nije niti prihvaćeno umanjenje cijene za drugo i svako sljedeće dijete. Vijećnici su pak izglasali umanjenje cijena vrtića u dane izostanka, što do sada nije bio slučaj, te postavljanje ograde i uređenja vrtića u Marčani i područnog u Raklju prema standardima, kako je svojim prijedlogom pod pritiskom peticije iz ožujka predvidio načelnik Marijan Kostešić.

Općinski pročelnik Zlatko Cetina obrazlažući razloge za i protiv prihvaćanja četiri zahtjeva potpisnika peticije, rekao je da Općina ima prevelike troškove s vrtićom, da za svako dijete izdvaja više od 1.335 kuna, dok u Vodnjanu to iznosi 1.288, a u Puli 1.168 kuna. S učešćem roditelja je obratno - u Marčani ono iznosi 630 kuna mjesečno, a kod ostalih 690 kuna. Rekao je i da je opravdano zahtijevati smanjenje cijene za bolovanje koje je ukinuto prije dvije godine zbog zlouporabe. Za izostanak do tri dana zbog bolesti cijena se umanjuje za 30 posto dnevne cijene, a za više dana 40 posto (izdaci za namirnice po djetetu iznose oko 12 kuna, odnosno 40 posto od 30 kuna).

Općina Marčana ne može prihvatiti ni umanjenje cijene za drugo i svako sljedeće dijete, rekao je Cetina, jer se takve stvari rješavaju socijalnim programom te da 40 posto roditelja već plaća vrtić znatno niže. - Od 69 roditelja djece koja pohađaju Vrtuljak, njih 25 ih plaća 50 ili 40 posto nižu cijenu od tih 630 kuna, rekao je Cetina. Prema programu socijalne skrbi, Općina predviđa i potpuno oslobađanje roditelja od troškova, ovisno o socijalnom statusu. Na koncu je Cetina naglasio i da su roditelji djece u Vrtuljku oslobođeni obveze donošenja papirnih ručnika, maramica, čaša i ostalog, što znatno smanjuje njihove troškove. Peticiju je u ožujku potpisalo stotinjak roditelja djece iz vrtića na obje lokacije, a jedinu bezrezervnu podršku u Vijeću dali su im vijećnici HSU-a - Vesna Biletić, Anita Zenzerović i Anđelo Valić.

On je svoj govor na sjednici započeo riječima da su duboko uvrijeđeni time što im je načelnik Kostešić ranije poručio da se HSU koristi roditeljima i djecom za podizanje političkih tenzija u Vijeću. Kostešić je pak i na ovoj posljednjoj sjednici rekao da se ovdje radi o komplotu. - Vi ste poskupili vrtić, a mi smo bili protiv. I naravno da smo na to kao stranka reagirali. A da sam ja predsjednik Upravnog vijeća Vrtuljka, a vi Pliško to jeste (Predrag Pliško, vijećnik IDS-a, op. n.) i za vratom imam nezadovoljne roditelje, ja bih dao ostavku, rekao je Valić. (Z. STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA
 


Podijeli: Facebook Twiter