Marčana: U novom Prostornom planu i solarna elektrana

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Marčanski vijećnici na posljednjoj su sjednici Vijeća prihvatili pet od ukupno 17 prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine. Djelomično su pak prihvaćena tri, a uvjetno djelomično dva prijedloga. Općina, naime, svake godine zaprima niz prijedloga, a samo lani stiglo ih je 58. Većina prijedloga odnosi se na uključenje u građevinsko područje, a dobar dio ponavlja se iz prijašnjih godina. Prostorni plan uređenja Marčane donesen je u studenom 2009., a već iduće godine zaprimljeno je 48 prijedloga za izradu izmjena i dopuna.

Mještani sami predlagali izmjene PP-a

Svi su se ovi prijedlozi odnosili na proširenje građevinskog područja, odnosno urbanizaciju, međutim, nisu usvojeni. Godinu kasnije, 2011., zaprimljeno je 29 takvih prijedloga, među kojima se većina odnosila na uključenje u građevinsko područje, no, jedan se čak odnosio na smanjenje građevinskog područja (Stancija Peličeti). Četiri prijedloga odnose se na prenamjenu iz šume u poljoprivredno zemljište. Od 2012. do 2014. zaprimljeno je ukupno 107 zahtjeva, a lani ukupno 58.

- Većina prijedloga koji na posljednjoj sjednici Vijeća nisu prihvaćeni odnose se na građevinsko područje, odnosno stvaranje novih građevinskih zona koje se ne nalaze uz postojeća građevinska područja. Te su prijedloge podnosili sami mještani, ali i oni koji posjeduju kuće za odmor. Bitno je reći da svatko može predložiti izmjenu pojedinog prostornog plana, a općinski načelnik i Vijeće moraju o tome zauzeti stav najmanje jednom godišnje i dostaviti svoj odgovor podnositelju.

Od pet prihvaćenih prijedloga četiri se odnose na preoblikovanje postojećih građevinskih područja u okviru iste površine. Ljudi često imaju zemljište na granici s građevinskim područjem i željeli bi da se to izmijeni, da se građevinska površina na jednom mjestu poveća, a na drugom smanji. Željeli bi graditi, ali im cijela parcela nije u građevinskoj zoni, nego s njom graniči. Takvi se zahtjevi u pravilu prihvaćaju.

Tako je ukinuta obveza izrade urbanističkog plana u Peruški jer se parcela sada nalazi u izgrađenom dijelu, objašnjava Zlatko Cetina, načelnik općinske uprave.

Dopune i izmjene polovicom godine

Među djelomično prihvaćenim prijedlozima je i onaj Josipa Damjanovića iz tvrtke SolarArt koji radi izgradnje solarne elektrane predlaže prenamjenu zemljišta u građevinsko.

- Općine u svojim planovima mogu planirati nova građevinska područja veličine do četiri hektara. Prijedlog je djelomično prihvaćen, što ne znači da je to i konačno rješenje jer se u postupku izrade plana mogu utvrditi i neke druge zapreke. Riječ je o zemljištu koje se prostire na osam katastarskih čestica, odnosno na tri do četiri hektara, veli Cetina.

Drugi Damjanovićev prijedlog o formiranju građevinskog područja za potrebe turizma nije prihvaćen. Cetina veli da traje postupak izrade novog prostornog plana.

- Vijećnici su na posljednjoj sjednici razmatrali 17 prijedloga, ali smo i u listopadu razmatrali ono što je do tada stiglo. Postoje i akumulirani prijedlozi, ali i oni o kojima je Vijeće zauzelo pozitivan stav. Za nekoliko se mjeseci očekuje donošenje izmijenjenog županijskog PP-a, pa se i naš plan mora uskladiti s tim planom. Nakon donošenja županijskog PP-a, dopune i izmjene marčanskog plana bit će na javnoj raspravi, a to se očekuje polovicom ove godine, napominje Cetina. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter