Marčana: U krizi izići ususret ljudima

Komunalni doprinos u stambenoj zoni iznosi 40 kuna za metar kubni (Danilo MEMEDOVIĆ)
Komunalni doprinos u stambenoj zoni iznosi 40 kuna za metar kubni (Danilo MEMEDOVIĆ)

Izmijenjena odluka o komunalnom doprinosu koja bi uskoro trebala stupiti na snagu omogućit će mještanima na području općine Marčana obročno plaćanje komunalnog doprinosa i kada se ne radi o rješavanju stambenog pitanja obitelji, što je do sada bio isključiv slučaj. Uz to, visina prvog obroka smanjuje se s 20 na deset posto, a kamatna stopa sa 7,5 na 4,9 posto, no spomenuta rata ne može biti manja od 2.500 kuna, niti svaki sljedeći mjesečni obrok može biti manji od tisuću kuna.

Postojeća odluka o komunalnom doprinosu donesena je 2006. godine i do sada je izmijenjena i pročišćena pet puta, no većinom zbog izmjena zakona. Sada je ipak, priznao je pročelnik Zlatko Cetina, posvemašnja gospodarska kriza utjecala na smanjenje broja izdanih odobrenja za građenje objekata u odnosu na prijašnje godine.

Osim toga, donijet je i Zakon o legalizaciji, no usprkos tome što na području općine Marčana postoji izuzetno velik broj bespravnih objekata, do sada je izdano tek 20-ak rješenja o izvedenom stanju. Procjenjuje se da je izvan naselja najmanje 1.300 nezakonitih zgrada koje po novom zakonu ispunjavaju uvjete za ozakonjenje, najviše oko Duge Uvale, Kavrana, Peruški i Loborike, ali da se i u građevinskim područjima također nalazi najmanje toliko nelegalnih zgrada, prvenstveno garaža, štala, nadograđenih kuća i drugih objekata, koje treba ozakoniti.

- Dosad smo se uvijek u našim odlukama vodili time da Općina nije financijska institucija, ali sada su nas neke objektivne okolnosti navele na to da ipak malo izađemo ususret ljudima. Smatrajući da većina građana nema novca da u predviđenom roku plati komunalni doprinos, uz rješavanje sve potrebne dokumentacije za legalizaciju, predložili smo mogućnost obročnog plaćanja za sve građane koji imaju najmanje pet godina prebivalište na području općine te druge pogodnosti koje će im ipak olakšati legalizaciju građevina, i to na način koji neće ugroziti dinamiku ostvarivanja proračunskih prihoda od komunalnih doprinosa, objasnio je Cetina.

Obročno plaćanje komunalnog doprinosa omogućit će se na najviše 60 mjeseci, a ovakvo će plaćanje moći zatražiti i oni koji su već dobili odluku o jednokratnom plaćanju komunalnog doprinosa, ali ga do sada nisu u cijelosti platili. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter