Marcana trekking - izazov za snalažljive i brze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na utrci Marcana trekking race, drugoj etapi Alpe Adria Trekking Cupa održanoj u subotu, sudjelovalo je 208 natjecatelja iz Slovenije i Hrvatske u tri kategorije.

U rekreativnoj kategoriji, u kojoj se uz orijentaciju pomocu karte pješacilo 12 kilometara, nastupilo je najviše natjecatelja, cak 103. U ovoj je kategoriji najbrža medu ženama bila Tamara Kneževic, koja je stazu prošla za cetiri sata i deset minuta, dok je u skupini muškaraca istu stazu najbrže prošao Patrik Gortan, za tri i pol sata.

U planinarskoj kategoriji, na nešto zahtjevnijoj, 25 kilometara dugoj stazi, nastupila su 83 natjecatelja, medu kojima su najspretniji bili Alena i Aida Šehic u ženskoj kategoriji s vremenom pet sati te Veljko Brajkovic u muškoj kategoriji koji je stazu prešao za cetiri i pol sata.

Tek 22 profesionalca okušala su se u najtežoj, ultra kategoriji, u kojoj je stazu dugu 45 kilometara u skupini žena najbrže prošla Meta Dagarin, za skoro sedam sati, a u skupini muškaraca Mauricio Križmanic, kojemu je trebalo gotovo šest sati.

Staza namijenjena rekreativcima protezala se od Krnice preko Mutvoranske drage do Marcane te zatim natrag preko lokve Mandalena i Mutvorana. U Mutvoranu su se natjecatelji nakratko okrijepili prije završnog sprinta do cilja u Krnici preko Stancije Kumparicke.

Planinarska kategorija startala je takoder prema Marcani, odakle su nastavili u pravcu Muntica. Prelaskom Drage natjecatelji su se popeli u Kavran te nakon toga kroz presušeno korito spustili do Duge Uvale. Slijedio je uspon u selo Peruški, te preko Peruški vrha do Vrulje pa uzbrdo u Krnicu.

Staza namijenjena ekspertima je prešla cestu Pula - Barban i nastavila u pravcu Krvavica i Pinezica. Preko Drakarovih, Gržinovih, Tronovih i inih Dvora spojili su se na planinarsku stazu u Šetepanovim Dvorima. Do Vrulje su se susretali s "planinarima", nakon cega su se odvojili u pravcu Krnickog Porta i rta Mulac. Staza je obalom natjecatelje dovela do uvale Kalavojna te preko Raklja do cilja u Krnici.

O težini staze koju je postavio organizator, udruga Infinitus iz Pule, dovoljno govori podatak da su i iskusniji natjecatelji imali problema s orijentacijom i pronalaskom kontrolnih tocaka, ali i to da su neki natjecatelji u ultra kategoriji u cilj ušli nakon više od osam sati. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC, snimio G. MODRUŠAN)


Podijeli: Facebook Twiter