Marčana: Prvo obilaznica, potom kamenolom

(Arhiva)
(Arhiva)

Prije dvije godine Karmelo Krebel, direktor tvrtke Kamen d.d. Pazin, najavio je ponovno pokretanje vađenja kamena na području općine Marčana. Budući da na spomenutim eksploatacijskim poljima još nisu započeli s radom, zanimalo nas je u kojoj je fazi ostvarenje ovog projekta.

- Stalno smo aktivni na tom projektu i očekujemo njegov povoljan ishod i konačno pokretanje proizvodnje. Dobili smo lokacijsku dozvolu za kamenolom koja je postala pravomoćna. U najskorije vrijeme ćemo pokrenuti postupak dodjele koncesije i postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na zemljištu u vlasništvu države, pošto smo određene bitne predradnje već obavili. Računamo završiti navedene postupke već ove godine, nakon čega smo spremni i započeti s pokretanjem proizvodnje, odnosno otvaranjem kamenoloma, odgovorio je Goran Baračić iz Kamen Pazina.

Međutim, ističe da eksploatacije neće biti dok se ne sagradi južna obilaznica Marčane. Radi se o 900 metara ceste koja bi trebala zaobići centar Marčane preusmjeravanjem dijela prometa s glavne državne ceste do predjela zvanog Kalić, a na čiju se realizaciju čeka još od 2005. godine.

Povod lanjskom ponovnom pokretanju postupka izrade projektne dokumentacije za obilaznicu bila je spremnost tvrtke Kamen d.d. Pazin da bude partner u sufinanciranju troškova izgradnje te ceste. Baračić je rekao da postupke ishođenja sve potrebne dokumentacije za obilaznicu vodi Općina, dok oni, kao što je bilo obećano, sudjeluju u financiranju cijelog projekta.

- Naša očekivanja su velika, ali i mogućnosti koje možemo pružiti zajednici. Tako za funkcioniranje marčanskog kamenoloma očekujemo angažiranje 50-ak radnika, kazao je Baračić. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter