Marčana: Ove godine konačno izbori za MO-e

U proračunu Marčane predviđeno je 200 tisuća kuna za rad MO-a (D. ŠTIFANIĆ)
U proračunu Marčane predviđeno je 200 tisuća kuna za rad MO-a (D. ŠTIFANIĆ)

Ove bi se godine, sudeći prema proračunu Općine Marčana za ovu godinu, koji je nakon odluke o tromjesečnom financiranju usvojen koncem proteklog mjeseca, konačno trebali formirati mjesni odbori. Godinama je (ne)funkcioniranje mjesne samouprave bio vruć krumpir na sjednicama Općinskog vijeća, štoviše, može se reći i da je to prvoklasno političko pitanje budući da je to jedna od najčešćih tema na aktualnim satima vijeća.

Načelnik Marijan Kostešić redovno je odgovarao da će se MO-i formirati kada bude sredstava u proračunu, a konačno su u ovogodišnjem planu financiranja zaista rezervirana sredstva za njihov rad. U budžetu teškom gotovo 21,5 milijuna kuna (uključujući i kredit od tri milijuna), 200 tisuća kuna osigurano je za rad mjesne samouprave - za materijal i energiju te ostale rashode.

Na pitanje Vesne Biletić (HSU) na posljednjoj sjednici kada će biti izbori za vijeća mjesnih odbora, a koja je usput spomenula i da se desetak godina čeka na mjesnu samoupravu na području Marčane, Kostešić nije znao točno odgovoriti. Rekao je da su pokušali da se izbori odrade zajedno s izborima za Europski parlament u svibnju, ali to zbog procedure neće biti moguće. Slikovito je to opisao riječima: "Izgleda da u Hrvatskoj ništa ne može biti jeftino i jednostavno".

- Izbori za MO-e ne mogu se održati s izborima za EU-parlament pa ćemo morati naći neki drugi termin. U svakom slučaju, bit će ove godine. Treba znati i da treba stvoriti uvjete i prostor za rad mjesnih odbora, a to će nas idućih godina i dodatno koštati, rekao je Kostešić.

Vijećnici su sugerirali mogućnost da se izbori za mjesnu samoupravu održe s predsjedničkim, vjerojatno koncem godine. U suprotnom, stanovnici općine Marčane ove će godine na birališta morati izlaziti triput, što sigurno neće biti mali izdatak za općinski budžet.

Prema Statutu, na marčanskom je području sedam mjesnih odbora: Loborika, Vareški, Hreljići, Krnica, Marčana, Divšići i Rakalj, a ranije smo pisali da uvjeti za rad postoje u posljednja četiri mjesta. Prostori za rad mjesne samouprave mogu se naći u napuštenim starim školama ili drugim društvenim prostorijama.

Kostešić je naveo da općini Marčana realno i nisu potrebni svi ovi mjesni odbori, ali ipak neće biti mijenjanja Statuta općine.

I Leo Buić (Ladonja), koji je u javnim istupima lanjskih godina često zahtijevao osnutak tijela mjesne samouprave, naveo je da zaista MO za, primjerice, Vareške, s obzirom na mali broj stanovnik na tom području, nije neophodan. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter