Marčana: Novi načelnik može se opozvati referendumom

Ilustracija (Ariva)
Ilustracija (Ariva)

Općina Marčana uskladila je svoj Statut i Poslovnik Općinskog vijeća prema izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te Zakonom o lokalnim izborima. Neke od novosti koje će dočekati novog ili starog načelnika Općine nakon nadolazećih izbora je da se načelnik i njegov zamjenik mogu opozvati putem referenduma koji se raspisuje na zahtjev najmanje 20 posto birača u Općini, no on se ne može raspisati prije isteka prve godine mandata niti u godini lokalnih izbora.

Na sinoć održanoj sjednici marčanski su vijećnici sa zadovoljstvom pozdravili sve promjene Statuta, konstatirajući da je i Vlada očito shvatila gdje nastaju problemi, a posebno se to odnosilo na činjenicu da općinski vijećnici od sada imaju pravo uvida u registar birača dok obavljaju dužnost.

Međutim, nije im se svidjela činjenica da po novom zakonu načelnik samostalno imenuje i razrješuje predstavnike Općine Marčana u tijelima javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih institucija od interesa za općinu.

Jedan od članaka novog Statuta kaže da općinskom načelniku, odnosno njegovom zamjeniku mandat prestaje po sili zakona ako, između ostalog, promijeni prebivalište.

Ladonjin vijećnik Leo Buić rekao je da je ovime nastaje jako zanimljiva situacija, jer se dobro zna da ni načelnik, a ni pola vijećnika ne živi na području općine, te je postavio pitanje kontrole prebivališta koje su neke općine već i ranije provodile.

Pročelnik Zlatko Cetina odgovorio mu je da svaku sumnju na lažno prijavljeno prebivalište treba dojaviti MUP-u koji će provesti kontrolu, pogotovo jer je nedavno stupio na snagu i novi Zakon o prebivalištu.

Među 13 izglasanih točaka ove sjednice Vijeća našli su se i Urbanistički plan uređenja područja Prnaž, koji obuhvaća više od pet tisuća kvadratnih metara neizgrađenog područja naselja Rakalj prema obali.

Vijećnici su prihvatili i Urbanistički plan uređenja turističkog punkta Peruški koji će se prostirati na 0,89 hektara zemljišta vlasnika Antona Peruška, jugoistočno od naselja Peruški u smjeru Duge Uvale.

Također je izglasan drugi rebalans proračuna za 2012. godinu, budući da su morala biti preraspodjeljena sredstva od 26.311 kuna koja su u najvećoj mjeri uložena za izgradnju i uređenje nerazvrstanih cesta, te geodetske elaborate za prometnice. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter