Marčana: Nastavlja se asfaltiranje cesta i proširenje groblja

Planira se asfaltiranje od Peruški prema Dugoj Uvali
Planira se asfaltiranje od Peruški prema Dugoj Uvali

Općina Marčana ove godine planira utrošiti 8,9 milijuna kuna za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, uključujući i sredstva potrebna za otkup zemljišta kako bi se realizirali određeni projekti. Najveći dio predviđenih sredstava, 3,9 milijuna kuna, ići će na izgradnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta na području općine, 1,7 milijuna kuna biti će utrošeno na proširenja groblja u Hreljići, Loborici i Kavranu, gotovo dva milijuna kuna otići će na uređenje i opremanje javnih površina, a 280 tisuća kuna na rekonstrukciju ili izgradnju javne rasvjete u stambenim naseljima općine.

Prostorni planovi

Da bi se na nekim mjestima uopće moglo ostvariti planirane komunalne projekte, općina će prvenstveno morati potrošiti oko 760 tisuća kuna na izradu urbanističkih planova i geodetskih podloga, te ostale neophodne projektne dokumentacije. Tako bi ove godine, između ostalog, trebali biti izrađeni UPU Krnički porat - jugoistok i UPU Ugostiteljsko turističkog područja Sv. Mikula.

- Radi planirane izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, kao i one koju će tek trebati izgraditi, općina planira ove godine otkup zemljišta u vrijednosti od 1,1 milijun kuna. Spomenuo bih tu da su imovinsko pravni odnosi vezani uz planiranu gradnju jugoistočne obilaznice naselja Marčana praktički riješeni i do sada su isplaćene sve naknade za zemljišta i nasade, no samu gradnju obilaznice preuzimaju Hrvatske ceste, tako da ona niti nije predviđena ovim programom. Općina će najvjerojatnije morati financirati jedino dio obilaznice koji se odnosi na spojnu cestu i kružno raskrižje sa županijskom cestom kod Kalića.

Nadalje, u ovu godinu smo prenijeli lani planirano uređenje rive i parkirališta u zaljevu Budava, jer 2016. nismo uspjeli ishoditi dozvolu za gradnju zbog dugotrajnog postupka vezanog za propise o zaštiti okoliša. Nastavit ćemo i sa uređenjem područja i lokacija koji su interesantni stanovništvu i posjetiteljima, ovaj put kroz uređenje i opremanje šetnice od hotela Croatia u Dugoj uvali do Punte, rekao je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marčane Zlatko Cetina.

Šire groblja

Izgradnja i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta uvijek su jako skupa investicija, pa bi tako, primjerice, samo za rekonstrukciju 1,45 kilometara ceste Radeki Polje - D66 općina trebala izdvojiti 970 tisuća kuna. U sklopu ovog programa planira se i asfaltiranje nerazvrstane ceste od Radeki Glavice prema Muntiću, te nastavak asfaltiranja ceste od Peruški prema Dugoj uvali, kao i asfaltiranje najkritičnijeg dijela ceste od Kavrana prema Punta Siki. Što se pak radova na grobljima tiče, najveći dio predviđenih sredstava, čak 1,1 milijun kuna planira se utrošiti na dio radova na proširenju groblja u Loborici na kojem je potrebno proširiti mjesta za ukop u zemlju, izgraditi grobnice, staze na groblju, ogradni zid, parkiralište, pomoćne zgrade i drugo.

Šest milijuna iz komunalnog doprinosa

Najveći dio potrebnih sredstva planira se namaknuti iz naplaćenog komunalnog doprinosa koji bi, prema procjenama, ove godine mogao doseći čak šest milijuna kuna, zatim iz Programa ruralnog razvoja RH putem kojeg se računa na 1,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a čak 700 tisuća kuna moglo bi biti iskorišteno od naplaćenih naknada za legalizaciju bespravne gradnje. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter