Marčana: Država se knjiži na atraktivno priobalje

Luka Krnica (arhiva/D. Me.)
Luka Krnica (arhiva/D. Me.)

Na Općinskom sudu u Puli i Trgovačkom sudu u Rijeci u tijeku je šest sudskih postupaka u kojima DORH tuži Općinu Marčana ne bi li stekao pravo vlasništva nad zemljištem. Radi se o zemljištu u građevinskim područjima bivših zona komercijalnog i odmarališnog turizma čija je cijena izuzetno visoka. U predjelu između Raklja - Štrnina i Uvale Luka postupak se vodi zbog tri katastarske čestice ukupne površine 11,1 hektar.

U Krničkom Portu sporni su dijelovi dviju katastarskih čestica površine ukupno oko 10 hektara, u Dugoj Uvali šest katastarskih čestica ukupne površine 30,4 hektara te u Valkavranu deset katastarskih čestica ukupne površine 7,5 hektara.

Država putem DORH-a Općini Marčana kani oduzeti i građevinsko zemljište koje se nalazi u Biletićima, i to parcelu od 1,2 hektara te u Raklju dijelove dvije parcele od ukupno 640 kvadrata. Sporovi se vode zbog zemljišta ili dijelova zemljišta čija je ukupna površina veća od 60 hektara. Uzevši u obzir činjenicu da se radi o isključivo građevinskom zemljištu čija je prosječna procijenjena vrijednost 50 eura po kvadratu, Općina Marčana mogla bi izgubiti zemlju vrijednu oko tri milijuna eura.

Općina je uknjižbu prava vlasništva nad nekretninama koje je pretvorbom društvenog vlasništva stekla u građevinskim područjima na svom teritoriju kao pravni sljednik bivše Općine Pula realizirala početkom 2000. godine. U to vrijeme cijelo to zemljište bilo je u zemljišnoj knjizi upisano sa statusom društveno vlasništvo – korisnik Općina Pula. U postupku predlaganja uknjižbe Općina Marčana je dokazala putem potvrda nadležnih upravnih tijela da se radi o zgradama i građevinskom zemljištu u građevinskim područjima sukladno prostornom planu bivše Općine Pula u vrijeme donošenja propisa o pretvorbi šuma i šumskog zemljišta i poljoprivrednog zemljišta, a sud je takve dokaze prihvatio.

Međutim, ta je idila trajala svega dvije i pol godine te je od 2003. godine pulsko Općinsko državno odvjetništvo počelo nizati tužbe, odnosno pokretati sudske sporove za utvrđivanje prava vlasništva za dio nekretnina na kojima je Općina Marčana postala vlasnik. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter