Marčana dobiva novu školu i vrtić

Školu u Marčani pohađa 128 učenika, dok su u područnoj jedinici u Loboriki još 42 đaka (D. ŠTIFANIĆ)
Školu u Marčani pohađa 128 učenika, dok su u područnoj jedinici u Loboriki još 42 đaka (D. ŠTIFANIĆ)

U pripremi je glavni projekt proširenja Osnovne škole Marčana, za što je Istarska županija porečkoj tvrtki Arhetip doznačila 170.000 kuna. Nastava u školi zasad se odvija u dvije smjene budući da su učenicima na raspolaganju samo četiri učionice. Izgradnjom nove školske zgrade, koja bi se nadovezala na postojeću, škola će dobiti osam novih učionica te šest kabineta pa će učenici moći pohađati nastavu u jednoj smjeni, što nam je i bio cilj, kaže ravnateljica Nensi Kaluđerović.

Vrtić bi financirala općina

Školu u Marčani pohađa 128 učenika, dok su u područnoj jedinici u Loboriki još 42 đaka. U Marčani postoji osam odjeljenja, po četiri nižih i viših razreda. Učenici viših razreda pohađaju nastavu ujutro, a nižih popodne. Vrtić, koji se sada nalazi u školskoj zgradi, također bi se preselio u novi objekt koji će se izgraditi odmah uz novu školu, a dijelit će ih samo uski prolaz, dodaje ravnateljica. Objekti će se izgraditi na području sadašnjeg dječjeg igrališta koje se nalazi pored škole.

Zlatko Cetina, pročelnik općinske Uprave, napominje da je Općina riješila imovinsko-pravne odnose na tom dijelu zemljišta.

- Mi smo još prije deset godina riješili zemljište, bilo otkupom ili zamjenom za susjednu parcelu. Izgradnju vrtića financirala bi Općina, uz pomoć sredstava europskih fondova, a procjenjuje da će izgradnja i opremanje stajati između osam i deset milijuna kuna. Očekujemo da ćemo iduće godine biti spremni barem za kandidiranje projekta za EU fondove. Koncem prošle godine uspjeli smo s državom riješiti i 73 kvadrata koja su bila potrebna za kompletiranje građevinske parcele za vrtić, veli Cetina te naglašava da vrtić u Marčani nema vlastiti prostor. Općina je, dodaje, ustupila vlastitu zgradu za potrebe škole i vrtića.

- U Marčani su dvije vrtićke skupine koje zajedno imaju više od 40 djece, a postoje potrebe i za formiranjem jasličke skupine. Općina sufinancira boravak više od 170 djece u vrtićima i jaslicama na području Općine, te sufinancira boravak i u privatnim vrtićima u Loboriki: Pinokio i Pingvin. U marčanskom vrtiću Vrtuljak je 44 djece, a u njegovu odjeljenju u Raklju još 21, navodi Cetina.

Iz Kabineta istarskog župana napominju da je OŠ Marčana smještena u dijelu postojeće višenamjenske zgrade u kojem koristi prostore u prizemlju i na katu ukupne neto površine od oko 855 četvornih metara. Školi su na raspolaganju samo četiri učionice, nastava je organizirana u dvije smjene, a da bi se osigurali uvjeti za nastavu u jednoj smjeni planiran je zahvat u dvije faze.

Sportska dvorana u drugoj fazi

- U fazi A predviđeno je uklanjanje dijela postojeće zgrade s rekonstrukcijom, dogradnjom i nadogradnjom, čime će se osigurati prostor za četiri učionice razredne nastave sa zajedničkim kabinetom, šest učionica za predmetnu nastavu s kabinetima, bibliotekarsko-informatički centar, višenamjenska prostorija, kao i prostorija za organizaciju i koordinaciju rada. U ovoj će se fazi izgraditi i kuhinja s blagovaonicom, sanitarije za nastavnike i učenike, kotlovnice i ostale prateće prostorije. U fazi B izgradit će se školska sportska dvorana s pratećim prostorijama, napominju iz Županije.

Projektnim rješenjem predviđena je ukupna neto površina školskih prostora od 2,5 tisuće kvadrata, od čega se 1.749 odnosi na školu, a 751 na sportsku dvoranu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter