Marčana: Cijena vrtića manja samo u dane godišnjeg

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Općina Marčana ove će godine za potrebe u predškolskom odgoju izdvojiti 2,1 milijun kuna kojima će se, između ostalog, djelomice platiti boravak oko 156 djece koja pohađaju predškolsku ustanovu "Vrtuljak" u Marčani, privatni dječji vrtić "Pinokio" u Loborici ili neke od jaslica i vrtića u drugim gradovima i općinama.

Učešće roditelja u plaćanju cijene boravka djeteta u predškolskim ustanovama i dalje će biti 27 kuna dnevno za 10-satni i 19 kuna dnevno za 6-satni program. Međutim, od ove se godine ukida umanjenje računa za vrtić u slučaju da je dijete određeni broj dana bilo odsutno, što se prakticiralo do sada u predškolskoj ustanovi "Vrtuljak", pa će roditelji imati do 70 posto niže račune za jaslice i vrtić samo u dane kolektivnog godišnjeg odmora odgajatelja.

- Do sada su roditelji s područja Marčane znali imati jeftinije račune za vrtić od, primjerice, roditelja u Puli, jer bi im bilo dovoljno par dana u mjesecu ne dovesti dijete u vrtić. Znalo se da neki zlorabe odredbu o umanjenju cijene vrtića u slučaju odsustva djeteta, a budući da to ne smanjuje troškove vrtića, odlučeno je da će umanjenje mjesečnog računa za vrtić važiti samo onda kada predškolske ustanove ne rade.

Što se same cijene vrtića tiče, ona za roditelje nije poskupila već šest godina i za sada će tako ostati bez obzira na povećanje troškova predškolskog odgoja, objasnio je općinski pročelnik Zlatko Cetina.

Također je odlučeno da se kod sufinanciranja boravka djece u predškolskim ustanovama na neki način sankcioniraju situacije u kojima samo jedan roditelj i dijete imaju prebivalište u Općini Marčana, dok drugi roditelj, u pravilu iz neke materijalne koristi, ima formalno prebivalište na području druge jedinice lokalne samouprave.

U ovakvim će slučajevima roditelji plaćati veću cijenu vrtića od drugih, jer će Općina svoje učešće smanjiti za 30 posto. Općinski čelnici smatraju da ovo nije posebno drastična restrikcija budući da neke susjedne općine i gradovi bilo kakvo subvencioniranje djeteta u predškolskoj ustanovi na svom području uvjetuju prebivalištem roditelja na području općine u trajanju od najmanje pet godina, što Općina Marčana još uvijek nema.

U prijedlog Programa javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja za ovu godinu nisu uključene mogućnosti općinskog subvencioniranja djelatnosti dadilja. Naime, iako je koncem godine završena javna rasprava o nacrtu Zakona o dadiljama, koji predviđa ovakvu mogućnost, neizvjesno je kada će i u kakvom konačnom obliku spomenuti Zakon biti donesen, pa će se o ovoj mogućnosti raspravljati tek kada Zakon stupi na snagu. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter