Marčana: Blato u cjevovodu uništilo kućanske aparate

Rekonstrukcija vodovoda i postavljanje kanalizacije u centru Marčane traje već četiri mjeseca
Rekonstrukcija vodovoda i postavljanje kanalizacije u centru Marčane traje već četiri mjeseca

Cesta u centru Marčane preko puta osnovne škole, kojom se najčešće prolazi na putu za naselja Cokuni, Peruški, Vareški i Dugu Uvalu, raskopana je već četiri mjeseca i ostaje zatvorena za promet sve do 14. travnja. U ovom se dijelu naselja od studenog prošle godine provodi jedan od najvećih ovogodišnjih infrastrukturnih projekata Općine Marčana vrijedan više od milijun kuna.

Osim što je ovdje u dužini od 200 metara rekonstruirana vodovodna mreža, u tijeku je postavljanje oborinske odvodnje, a uskoro bi trebalo krenuti i postavljanje kanalizacije.

Iako se radi o investiciji koja će mještanima Marčane poboljšati standard života, sam projekt od početka prate nelogičnosti koje izluđuju tamošnje stanare.

Za našeg jučerašnjeg posjeta Marčani, mještani su nam se žalili da su im prije nekoliko dana stradali kućanski uređaji spojeni na vodovodnu mrežu, bojleri te perilice rublja i posuđa.

- To se najvjerojatnije dogodilo zbog izmjene profila vodovodnih cijevi, ali i zbog toga što je nekoliko puta voda stavljana u pogon pa zatvarana. Izgleda da su cijevi na kraju povukle blato i sad su nam kućanski aparati stradali, rekao je Leo Buić, marčanski vijećnik.

Načelnik Marijan Kostešić rekao je da se svi oštećeni mještani mogu javiti u Općinu, pa će se razmatrati nadoknada štete.

Završetak radova sada je s najavljenog kraja ožujka prebačen na 18. travnja, no pročelnik Zlatko Cetina kaže da niti jedan izvođač neće morati platiti penale jer se svi radovi odvijaju u predviđenom roku, iako se to možda mještanima ne čini tako.

Na neke od "grešaka u koracima" općinskih vlasti pri provođenju ovog projekta ukazao je i vijećnik Leo Buić iz marčanske Ladonje.

- O oborinskoj odvodnji i kanalizaciji u ovom dijelu Marčane priča se već godinama. Sada kada su konačno pronađena sredstva da se taj projekt realizira, sve se radi jako traljavo. Primjerice, prva faza projekta, to jest rekonstrukcija vodovodne mreže, počela je na pragu najjače zime, a mještani su o tome bili obaviješteni tek dan ranije. Tu živi jako puno starijih osoba, a mnogi su zbog prekopane ceste imali problema s dovozom drva za ogrjev i lož-ulja, što se ne bi dogodilo da su na vrijeme znali da se počinje kopati, kaže Leo Buić. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter