Marčana: Autobusni prijevoz je preskup

Sada je prijevoz učenika na području općine puno skuplji (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Sada je prijevoz učenika na području općine puno skuplji (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Općina Marčana inkasirala je u prvih šest mjeseci ove godine milijun i pol kuna manje od plana zacrtanog u proračunu za 2012. Ovo je najmanji iznos prihoda za šestomjesečno razdoblje u zadnjih pet godina, no pozitivna je činjenica da je usprkos redovnom ispunjavanju svojih obaveza i dovršetku ceste Rakalj - Sv. Mikula, općina trenutno u plusu za gotovo 580 tisuća kuna.

Porez na dohodak i prirez su tu negdje, u razini prijašnjih godina, no izostali su neki drugi prihodi koji su ranije donosili sredstva u općinsku blagajnu, a i promet nekretninama i dalje pada, rekao je pročelnik Zlatko Cetina na sjednici Vijeća općine Marčana.

Vijećnicima je predstavljen i UPU zone Krase, svojevrsnog "senior villagea" koji bi trebao niknuti u blizini Raklja, a oni su ga nakon brojnih pitanja vezanih uz projekt ipak izglasali.

Naime, vijećnici su izrazili svoje sumnje hoće li se tako veliki projekt uopće realizirati u dogledno vrijeme, a najviše su se bojali da na koncu na tom području na koncu ne budu izgrađeni apartmani, odnosno rasprodano zemljište, umjesto nekoliko vila, drugih smještajnih objekata, zdravstveno-rekreacijskog centra i ostalih popratnih sadržaja koji su najavljeni.

Dosta rasprave izazvao je i zaključak u vezi javnog prijevoza na području općine Marčana koja je zajedno s općinom Barban, zbog ukidanja Pulaprometovih autobusnih linija, pred kraj kolovoza privremeno sklopila ugovor s prijevoznikom Brioni d.d.

Time je po hitnom postupku omogućen prijevoz učenika i drugih mještana s početkom nove školske godine, ali zato ovakvo rješenje općinu košta 80 tisuća kuna mjesečno, a roditelji za mjesečnu kartu svojih školaraca izdvajaju od 300 do 750 kuna.

- Sada plaćamo puno više taj prijevoz, ali nikada nismo imali kvalitetniju uslugu. Veliki problem stvarala nam je i država jer se nije znalo hoće li ona i u kojoj mjeri sufinancirati prijevoz učenika.

Još uvijek čekamo da naprave neku svoju računicu i donesu odluku o tome. Tijekom ljeta, budući da nije postojala autobusna linija, često smo vozili ljude, pogotovo radnike koji nemaju drugi prijevoz, kombijem naše komunalne tvrtke Mandalena.

Nadamo se da će se cijela ova situacija riješiti do početka listopada kada ćemo točno znati koliko će taj prijevoz koštati i Općinu i roditelje, i hoće li tada uopće na javnom natječaju ovaj posao dobiti upravo Brioni, objasnio je načelnik Marijan Kostešić.

Na to je vijećnik Anđelo Valić postavio pitanje je li Općina još uvijek suvlasnik Pulaprometa i hoće li ga i dalje sufinancirati, na što je Kostešić odgovorio potvrdno. Oporbeni vijećnici negodovali su zbog apsurdne situacije, no načelnik im je replicirao da nitko ne može biti zadovoljan trenutačno i da u biti cijela država ima problema s javnim prijevozom. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter