Marc Marquez slavio na VN Aragona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marc Marquez na Hondi pobjednik je Velike nagrade Aragona u motociklizmu u klasi MotoGP, 14. utrke sezone vožene danas na stazi u Alcanizu. Stigao je tako Marquez na trećoj od četiri ovogodišnje utrke koje će se voziti na španjolskom tlu do svoje šeste pobjede u debitantskoj sezoni u "kraljevskoj" klasi, kojom je napravio još jedan korak k osvajanju naslova svjetskog prvaka.

Naime, četiri utrke prije kraja prvenstva Marquez ima 39 bodova više od branitelja naslova Jorgea Lorenza, dok se Dani Pedrosa padom u Alcanizu definitivno oprostio od napada na prvi naslov u klasi MotoGP, jer sad za Marquezom zaostaje 59 bodova.

Usto, kako su ga sa staze odnijeli na nosilima i potom vozilom hitne pomoći otpremili u bolnicu, pitanje je hoće li jučerašnji pad za Pedrosu, koji je ove sezone već slomio ključnu kost, donijeti i neke druge posljedice osim gubitka očekivanih bodova.

Najavljivao je Lorenzo, osokoljen pobjedama u Silverstoneu i Misanu, da je nakon četvrtog, trećeg i drugog mjesta, na VN Aragona stiglo vrijeme za njegovu prvu pobjedu i u skladu s najavama krenuo u utrku prestigavši odmah na startu Marqueza, najbržeg na subotnjim kvalifikacijama.

U četvrtom krugu Marqueza je prešao i momčadski kolega Pedrosa, a kad mu je ovaj u sljedećem krugu želio uzvratiti, došlo je do laganog kontakta zbog kojeg je Marquez morao nakratko izaći sa staze, dok je Pedrosa "katapultiran" u zrak, čime je utrka za njega bila završena.

Gužvu iza svojih leđa iskoristio je Lorenzo da poveća prednost, no mladi Marquez nije dozvolio da ga incident izbaci iz ritma te je polako počeo smanjivati zaostatak, u 13. krugu izbio na vodeću poziciju i potom odjurio do pobjede.

- Start mi nije bio dobar, što kod mene već postaje normalna stvar. Uspio sam ostati agresivan, osjećao sam napredak i polako sam počeo smanjivati zaostatak, približavati se Jorgeu. Onda je došlo do tog laganog dodira s Danijem nakon kojeg je on pao, a ja sam morao skrenuti, što je Jorge iskoristio da poveća prednost. Znao sam da mi je ova utrka jako važna i stoga sam nastavio voziti na limitu, sustigao Jorgea te ga, pomalo iznenađujuće, lako prestigao i došao do pobjede, rekao je nakon utrke Marc Marquez.

Odustajanje Pedrose iskoristio je Valentino Rossi da nakon četiri uzastopna četvrta mjesta izbori najnižu stepenicu pobjedničkog postolja.

U klasi Moto2 slavio je Španjolac Nicolas Terol, dok je u ukupnom poretku trećeplasirani Pol Espargaro smanjio zaostatak na 20 bodova za vodećim Scottom Reddingom koji je danas bio četvrti. U najslabijoj klasi Moto3 s manje od pola sekunde prednosti Španjolac Alex Rins je prošao ciljem ispred svog sunarodnjaka Mavericka Vinalesa. U vodstvu je još uvijek treći Španjolac Luis Salom koji je danas bio četvrti, ali sad mu je Rins prišao na devet, a Vinales na 12 bodova zaostatka.

Sljedeća utrka je VN Malezije, koja će se voziti 13. listopada na stazi u Sepangu. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter