Marc Almond održao koncert u Laubi u okviru Yammatova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska pop zvijezda, simbol pop zvuka današnjice Marc Almond, koji je u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri prodao više od trideset milijuna albuma nastupio je u četvrtak prvi puta u Hrvatskoj, u Kući za ljude i umjetnost Lauba na koncertu koji je prenosio Yammat FM u okviru njihova partyja Yammatovo.

Marc Almond moderna je pop-ikona koja je svojim radom utjecala na mnoge generacije glazbenika, a trenutno je u radijskom eteru prisutan aktualnim singlom "Zipped Black Leather Jacket" s albuma "Velvet Trail" kojim je i otvorio sinoćnji nastup.

Kontinuirano prisutan na svjetskoj glazbenoj sceni, Almond je široj publici zasigurno najprepoznatljiviji po obradi pjesme "Tainted Love" iz šezdesetih, koja u proteklih više od tri desetljeća poharala top ljestvice. Po objavljivanju ruši sve rekorde te kao singl u SAD-u ostaje najdulje na Billboard Top 100 ljestvici. Pjesma dobiva utjecajnu diskografsku nagradu Brit Award u kategoriji za najbolji singl godine.

Uz nju vrlo je poznata i obrada pjesme "Something's Gotten Hold of My Heart" iz 1989. koja je provela pet tjedana na vrhu top ljestvice singlova u Velikoj Britaniji, a zagrebačka je publika taj hit večeras otpjevala zajedno s Almondom.

Almond se rodio 1957. u Southportu, primorskom gradu na sjeveru Engleske, gdje je završio umjetnost i dizajn, specijalizirajući Performance Art. Umjetničku karijeru počinje predstavama i malim filmovima inspirirane Andyjem Warholom. Krajem osamdesetih s Davidom Ballom osniva elektro-duo Soft Cell, koji potpisuje za underground etiketu "Some Bizzare" te licencom za "Phonogram" postaje dio nove elektronske glazbene scene. Zajedno su snimili četiri albuma, među kojima se ističe "Non Stop Erotic Cabaret", s kojih ih je niz bio na Top 10, uz već spomenuti "Tainted Love". 

"Tainted Love" Almond je u Laubi izveo nakon što ga je publika pozvala na bis što je izazvalo eksploziju oduševljenja.

Njihova verzija pjesme je doživjela brojne obrade, među kojima i one Marilyna Mansona i The Pussy Cat Dolls, a dobila je i utjecajnu diskografsku nagradu Brit Award u kategoriji za najbolji singl godine.

Po prijateljskom razlazu 1984. svaki od njih nastavlja sa solo projektima, Almond s bendom "Marc and the Mambas", kroz koji su prošli Matt Johnson, Steve James Sherlock, Lee Jenkinson, Peter Ashworth, Jim Thirlwell i Anna Hogan, no napušta ga nakon dva albuma.

Tijekom samostalne karijere objavljuje desetak albuma, među kojima su "Vermin in Ermine", "Mother Fist and Her Five Daughters", "Enchanted", "Open All Night and Stranger Things", a iz tog se razdoblja pamte hitovi "Tears Run Rings", "Stories of Johnny", "A Lover Spurned", "Adored and Explored", "Jacky", "The Days of Pearly Spencer" i "Child Star".

S glazbenom ikonom šezdesetih, Geneom Pitneyem 1989. ostvaruje još jedan "broj jedan hit" - obradu pjesme "Something's Gotten Hold of My Heart", koja je provela pet tjedana na vrhu top ljestvice singlova u Velikoj Britaniji. Album s kojeg je skinut taj singl, "The Stars We Are," bio je njegov najuspješniji solo album objavljen u SAD-u.

Početkom novog tisućljeća ponovno surađuje s Ballom na Soft Cell turneji i albumu "Cruelty without Beauty", koji je dospio na Top 40 s obradom "Frankie Vallijeve The Night", a tada i odlazi živjeti u Moskvu, gdje realizira uspješan glazbeni projekt "Russian Gypsy Romance and Folk songs", nakon kojega ga ruski tisak naziva "usvojenim sinom Rusije".

Prije desetak godina Almond bilježi hvaljene nastupe u londonskom Almeida Theatreu, no uspješan niz prekida motoristička nesreća nakon koje se dugo oporavljao. Povratkom u studio snima "Stardom Road", album o vlastitom životu, a 2008. kreće na samostalne nastupe po Europi, Rusiji i Velikoj Britaniji. Da bi proslavio potpuni oporavak, obožavateljima za svoj 50. rođendan priređuje veliki retrospektivni povratnički koncert.

U karijeri dužoj od tri desetljeća surađivao je s glazbenicima raznih žanrova, od Nicka Cavea, Siouxsie i Nico do Bronskog Beata, Coil i PsycicTV-a, još uvijek povremeno nastupa u electro-dance glazbenim vodama, no najveća ljubav i dalje su mu šansone, folk i uvrnuti pop kabare.

Uz tridesetak albuma i brojne koncerte, Almond je objavio dvije autobiografske knjige "Tainted Life" i "In Search of The Pleasure Palace" te tri knjige pjesmama "The Angel of Death in the Adonis Lounge", "A Beautiful Twisted Night" i "The End of New York".

Almondov nastup uz DJ-a u Laubi prenošen je na frekvenciji Yammata 102.5 MHz i putem streama. Publika ga je primila odlično, a on je obećao da će sigurno doći ponovno u Zagreb. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter