Maratonska svirka Gustafa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz maratonski festivalski program kakav se u Porecu rijetko vida protekao je rodendanski koncert Gustafa, dugovjecne istarske legende koja je 29 godina djelovanja proslavila besplatnom glazbenom poslasticom u nekoliko cinova, s pojacanjima u liku dva prijateljska benda - poreckog Cirkusa i zagrebackih pankera Kawasaki 3p.

Iako je oko tisucu posjetitelja u dvorani Žatika izgledalo malo, a ni tamošnja akustika nije sjajna, atmosfera se u petak brzo zagrijala dolaskom slavljenika na binu nešto prije 21 sat. Mnogi su se na poziv Edija Maružina spustili u parter i solidno ga popunili, a uvodno predstavljanje pjesama sa zadnjeg albuma "Chupacabra", prvi put u Porecu, ipak je prošlo uz nešto suzdržaniju reakciju publike. Vjerojatno još nije sasvim sjeo zanimljiv zaokret u izricaju premda su hit "Sanjati cemo žuto" i pjesme "Pleši debela", "Dvi zvizde", "Krava" i "Mirko i Slavko" ipak ispraceni pljeskom. Fanovi svih uzrasta otkacili su se uz standarde poput "Kega si sanjala", "Katarina", "Vrhi Cicarije, "Kurijera" i "Gremo u Meksiko", kojima su Gustafi i zakljucili prvi cin.

Na binu je zatim stupio Cirkus, mlade porecke nade koje opisuju kao spoj KUD Idijota i Gustafa. Pred domacim fanovima Cirkus je prštio od energije i pokazao da su ucestali nastupi i probe ostavili traga na kvalitetu zvuka i opci koncertni dojam ove vesele i dinamicne škvadre. Bend je predstavio i novog clana - gitarista Ivana Hrastovcaka Hrstu. "Robovi sistema", "Politika" i "Sloboda" izvrsno su primljene, a vokal Šuško, spontani showman, odlicno se snalazio u glavnoj ulozi pa je Cirkus jedva pušten s bine.

Još žešce su nastavili furiozni Kawasaki 3p, i u sat vremena svirke pokazali zašto se trenutno nalaze medu najpopularnijim rokerima u zemlji. Osim što na novom albumu "Idu Bugari" imaju niz hitova, poput "Puta madre" i "Ni da ni ne", uživo ostavljaju odlican dojam te ljubitelji žešcih izricaja nisu bili razocarani. Kawasakiju se nakratko pridružila i Porecanka ?ana Šegon, s kojom od ranije suraduju. Za upecatljivi finale pobrinuli su se neumorni Gustafi, koji su nakon ponoci opet zasvirali na oduševljenje publike koja je cekala da se vrate na drugu rundu.


Podijeli: Facebook Twiter