Maratonci opremljeni hand-bikeovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim po svom društvenom angažmanu, predsjednik pazinskog Društva tjelesnih invalida Gracijano Turcinovic vrsni je sportaš, s nizom tuzemnih i inozemnih uspjeha u maratonskim utrkama na tzv. hand-bikeu, vozilu koje bismo najlakše opisali kao sportska invalidska kolica ili pak bicikl na cetiri kotaca kojemu se pedale okrecu rukama.

Upravo je bavljenje sportom Turcinovic cesto isticao kao presudno za ocuvanje i održavanje i fizickog i psihickog zdravlja osoba s invaliditetom pa se sportu i rekreaciji u aktivnostima pazinskog DTI-ja posvecuje velika pažnja.

Njemu se sada pridružio Dejan Nišandžic, 19-godišnjak iz Picna koji je nakon nesrece prije dvije godine ostao privremeno nepokretan, a u rehabilitaciji bi mu mogla pomoci i vožnja hand-bikea.

Buduci da "boj ne bije samo srce u junaka", vec je za njega potrebno i "svijetlo oružje", bez hand-bikea nema ni sportskih maratona za osobe s invaliditetom, a donedavno je jedini hand-bike na Pazinštini bio onaj Turcinovicev.

No, kad je dobio novo iz Njemacke, svoje je staro vozilo prepustio Nišandžicu. Novac za otkup polovnog i nabavu novog hand-bikea prikupljen je humanitarnim akcijama te sponzorstvima i donacijama.

Promocija novog Turcinovicevog hand-bikea i urucenje onog starog Nišandžicu obavljena je uz prigodnu ceremoniju ispred ureda DTI-ja u bivšoj vojarni.

"Za nas je ovo svecani trenutak jer sam dugo želio novi hand-bike, a Dejan ce se od danas voziti na rabljenom, koji ce mu uvijek biti na raspolaganju. To ce mu omoguciti da se aktivno bavi sportom i oporavlja", rekao je Turcinovic.

"Na hand-bikeu se osjecam odlicno i jako sam sretan što cu se opet moci baviti sportom", kaže Nišandžic. Najavljuje da ce trenirati na cestama na podrucju Cepica pa moli vozace da malo uspore kad na cesti vide njegov hand-bike.


Podijeli: Facebook Twiter