Maraton Vukovar - Srebrenica za žrtve genocida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ultramaraton Vukovar - Srebrenica, koji u sjećanje na 18 godina od srebreničkog genocida organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, krenuo je jutros s vukovarske Ovčare.

Maraton je startao ispred spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari, iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 hrvatskih branitelja i civila koje su ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba i jugoslavenske vojske u studenome 1991., nakon sloma obrane Vukovara.

U ultramaratonu sudjeluju hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata - Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka te Mirsad Veladžić iz Daruvara.

Oni će u pet dana pretrčati ukupno 227 kilometara. U Srebrenicu bi trebali stići 10. srpnja, uoči obljetnice obilježavanja genocida koji je u tome bosanskom gradiću u srpnju 1995. počinila vojska Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića i paravojna postrojba "Škorpioni", pod kontrolom MUP-a Srbije. Tada je ubijeno oko 8 tisuća Bošnjaka.

"Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a namjera nam je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom zadnjeg rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice", izjavio je novinarima uoči početka ultramaratona predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić. Pozvao je sve zainteresirane da im se pridruže na pojedinim etapama maratona.

Ultramaraton je podijeljen u pet etapa, od kojih je najduža ona 2., od Vinkovaca do Brčkog, oko 54 kilometra.

"Čast mi je trčati i ove godine ovaj ultramaraton i pokloniti se svim nevinim žrtvama", kazao je Elvir Rakipović, koji je osam puta istrčao maraton od Zagreba do Vukovara.

Prije početka ultramaratona, podno spomen-obilježja na masovnoj grobnici na Ovčari vijence su položili i svijeće zapalili sudionici i organizator ultramaratona te izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

U ime Grada Vukovara maratonce je ispratio gradonačelnik Željko Sabo, a potporu trkačima dao je i Stožer za obranu grada Vukovara, čiji im je predsjednik Tomislav Josić zaželio sretan put. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter