Marasović: Prikazali smo se još većim debilima

Nevio Marasović (M. RADIĆ)
Nevio Marasović (M. RADIĆ)

U kinima diljem Hrvatske ovih se dana prikazuje ti film "Vis-a-Vis" redatelja Nevija Marasovića, za koji možemo reći, po nekom skromnom dojmu, da je vrhunsko ostvarenje iako možda neće biti po svačijem ukusu.

Naime, u cijelom filmu pojavljuje se tek četvero glumaca: Rakan Rushaidat, Janko Popović Volarić, Krešimir Mikić i Darija Lorenci Flatz. Ni priča o redatelju (Rushaidat) koji se muči da bi snimio film "Comic sans" ne zvuči pretjerano uzbudljivo, no Marasović i odlični glumci su nas na premijeri prošlog ljeta u Areni na Festivalu igranog filma u Puli uspjeli totalno uvući u priču i na kraju natjerali da malo pokrenemo moždane vijuge.

"Vis-a-Vis" samo naoko djeluje jednostavno, ali to je vrlo složen, pažljivo kreiran film. O tome kako je bilo raditi na njemu razgovarali smo s redateljem Neviom Marasovićem, poznatom po prvijencu "Show must go on". Započeli smo razgovor oprezno konstatiravši da "Vis-a-Vis" nije film za široku publiku. Marasović se složio.

- Nismo imali pojma kako će ljudi primiti film jer, pošto nitko nije ni znao da ga snimamo, nitko ga shodno tomu nije ni vidio.

S obzirom da se ne radi o populističkoj komediji, nismo se htjeli zaletavati neki preuranjenim izjavama oko kinodistribucije ako gledatelji i kritika u Puli kažu da taj film nema nikakvog smisla i da je loš.

Budući da su reakcije bile potpuno suprotne i nevjerojatno pozitivne, a interes za filmom ogroman, odlučili smo se ipak za kinodistribuciju.

- Koliko se ovo što se događalo u filmu, zbivalo i vama u stvarnosti?

- To je miks svega, uzeli smo samo neku našu osnovu, ali većina stvari u filmu je izmišljena. Niti je meni stari umro, niti sam muku mučio s ovim "Comic sansom". Janko i ja smo radili puno luzerskije verzije sebe. Uzeli smo osnove svog života i prikazali se većim debilima nego što jesmo.

- A što je s likom producentice, koju tumači Daria Lorenci Flatz? Tu je i Krešimir Mikić, čiji lik uvaženog glumca želi da scenarist skrati scenarij i nikad mu nije dovoljno. Jeste li imali posla s takvim likovima, odnosno jeste li morali proći ono što Amerikanci nazivaju development hell?

- Ne, nisam. I ja sam u jednom trenutku imao verziju "Comic sansa" koja je imala 180 stranica i koju sam poslao dvojici kolega koji su rekli "Cool, ali to je stvarno predugo, treba skratiti". To nije bilo nikakvo pljuvanje, nikakav bed, nego sam i sam to shvatio pa sam ga odmah skratio. Ali, uzeo sam tu osnovu i potencirao u filmskom smislu, odveo u drugom smjeru. Taj Mikićev lik ako je po nekom inspiriran onda je baš po Rakanu, jer je on iskren i brutalan kada se sastaje s redateljem čiji je scenarij pročitao. Vrlo je nemilosrdan i nema dlake na jeziku, tako da smo za Krešin lik uzeli Rakana kao osnovu i napravili ga još gorim, 'ajmo reći. Ali, tekst i rečenice su izmišljeni. (M. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter