Maras: Više novih no zatvorenih obrta

Ministar Gordan Maras (lijevo) na Karlovačkim danima piva (R. FAJT/CROPIX)
Ministar Gordan Maras (lijevo) na Karlovačkim danima piva (R. FAJT/CROPIX)

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je da je u drugom tromjesečju, u kojem je BDP pao za 2,1 posto, u malom i srednjem poduzetništvu bilo pozitivnih pomaka i ukupno deset tisuća ljudi više nego lani.

Maras je na Karlovačkim danima piva kazao da se ove godine prvi put, gledajući prethodne četiri godine, preokrenuo trend zatvaranja obrta u više novootvorenih.

"Ali to ne znači da nas obrtništvo može izvući iz krize, to se neće dogoditi bez velikih investicija, no živo malo i srednje poduzetništvo pomaže svima", kazao je i ustvrdio da Hrvatskoj definitivno trebaju klasteri.  Podsjetio je da danas s udruženim poljoprivrednicima putuje u Kinu prezentirati hrvatske izvozne mogućnosti.

"Tamo se bez velikih količina ne može nastupati i mi moramo udruživati puno malih proizvođača, srednjih poduzeća, primjerice vinare, jer kada se oni specijaliziraju za neki traženi dio proizvodnje i udruženo plasiraju robu, tada i bolje posluju i lakše razvijaju dobar ili još bolji konačni proizvod", ocijenio je.

Poduzetnicima je poručio da je već u saborskoj proceduri novi zakon o poticanju ulaganja od kojeg puno očekuje. Ustvrdio je da je riječ o vrlo važnom zakonu jer će se prvi put malim poduzetnicima omogućiti da, ako investiraju 150.000 eura i zaposle petero ljudi, dobiju poticaje za zapošljavanje i porezna rasterećenja, posebno rasterećenje od poreza na dobit. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter