Maras: Uvodimo red i neki nece opstati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poduzetništva Gordan Maras izjavio je kako program poticanja poduzetništva i obrtništva "Poduzetnicki impuls", vrijedan 376 milijuna kuna, kojeg je Vlada donijela u ožujku, dobro napreduje po pitanju zapošljavanja, ali i po pitanju otvaranja obrta, novih poduzeca i liberalizacije poduzetništva.

Maras je rekao da su u ministarstvu krenuli s tim planom kako bi nadomjestili jedan dio tvrtki koje ce "biti u problemu".

"Ove smo godine poceli uvoditi red u placanje i jedan dio tvrtki vjerojatno nece opstati", rekao je ministar Maras, napominjuci da to moraju nadomjestiti otvaranjem novih radnih mjesta. "Ukoliko slijedece godine vidite da nezaposlenost nije porasla nego se nešto smanjila, onda znajte da je taj plan na dobrom putu i da se ostvaruje", kazao je Maras.

Poticaji iz programa "Poduzetnicki impuls" usmjereni su u cetiri osnovna segmenta - u konkurentno poduzetništvo uložit ce se 115 milijuna kuna, povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 19 milijuna kuna te za unapredenje poduzetnicke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tu su i sredstva vezana uz EU programe i projekte, a iznose oko 61 milijun kuna, dok je za institucionalnu podršku razvoju poduzetništva i obrtništva namijenjeno 11,2 milijuna kuna.

U roku od tri godine od provedbe programa predvida se povrat svih uloženih sredstava u državni proracun kroz uplacene poreze i doprinose te se predvida kreiranje cetiri tisuce novih radnih mjesta, kao i ocuvanje tisucu postojecih u roku od dvije godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter