Maras u Puli: Želimo gospodarski uzlet Istre

Ministar Maras u Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Ministar Maras u Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Dobra suradnja Pule, Istre i Vlade trebala bi u narednih nekoliko godina u Istarskoj županiji rezultirati investicijama u vrijednosti 16-17 milijardi eura, složili su se Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta i Damir Kajin, kandidat za župana na SDP-ovoj javnoj tribini o gospodarskom programu za Grad Pulu i Istarsku županiju.

Maras je naglasio da do većeg zapošljavanja i gospodarskog napretka može doći ulaganjem u inovativno poduzetništvo, industriju te ponudu u turizmu. "Želja nam je da doprinesemo gospodarskom uzletu Istre jer će to značiti i gospodarski uzlet Hrvatske, rekao je Maras".

Kajin je između ostaloga spomenuo vrlo ozbiljnu situaciju u Uljaniku te najavio da se uskoro može očekivati i smjena dvojice uljanikovih čelnih ljudi. Peđa Grbin, kandidat zamjenika župana naglasio je da upravo gospodarski programi predstavljaju okosnicu oko koje se gradi njihov predizborni program.

Maras se navečer sastao s istarskim obrtnicima koji su ga izvijestili da je značajan pad broja obrta u Istri u posljednja dva mjeseca zaustavljen te da ih je sada 7.806. Predloženi Zakon o obrtu koji posljednjih mjeseci izaziva prijepore između obrtničkih komora i Ministarstva poduzetništva bio je glavna tema razgovora.

Prema riječima ministra ovaj zakon predstavlja veliki pomak budući da osigurava elementarnu egzistenciju obrtnika jer iz potencijalne ovrhe zbog dugova izuzima imovinu za stanovanje te imovinu potrebnu za obavljanje obrta.

Ministar Maras otvorio pogon tvrtke IZO u Barbanu

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je rezanjem vrpce svečano otvorio novi pogon tvrtke IZO iz Balići, prvog pogona koji je otvorio svoja vrata u barbanskoj poduzetničkoj zoni Krvavci. Kako je rekao direktor Gracijano Roce, proizvodnja kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača i dalje ostaje u Balićima, dok je u Barban preseljena kompletna proizvodnja strojeva i opreme za prehrambenu industriju. U ovom će pogonu raditi 20-ak djelatnika, a već se sada planira i proširenje novootvorene hale.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se barbanska poduzetnička zona razvija te ju je ponovo istaknuo kao primjer smjera u kojem bi želio da Hrvatska napreduje.

- Drago mi je da Istra uz turizam razvija i poduzetništvo koje bismo dodatno mogli ponuditi velikom europskom tržištu. Barbanska poduzetnička zona polako, ali sigurno ide ka svojoj realizaciji. Godinu dana nakon što sam prvi put bio ovdje, drago mi je što vidim da su dvije hale već podignute, ali i da su i manji pogoni udarili temelje. To je dokaz da smo kvalitetno uložili četiri milijuna kuna, i moje će ministarstvo uvijek podupirati poduzetničke zone i kvalitetne poslovne projekte. Uz malo sinergije između državne uprave i lokalne samouprave, doprinijet ćemo razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta, poručio je Maras.

Načelnik Općine Barban Denis Kontošić također je izrazio zadovoljstvo otvaranjem pogona u ovom dijelu zone koja će se prostirati na 10 hektara i u koju će investirati 14 poduzetnika.

- Iskoristio bih priliku da još jednom zahvalim ministru Marasu i Ministarstvu poduzetništva koje nam je lani dodijelilo četiri milijuna kuna, a zajedno s milijun i pol od Hrvatskih voda, moći ćemo izgraditi potrebnu infrastrukturu u roku od mjesec dana. Bili smo i na razgovoru s ministrom Hajdaš Dončićem vezano uz izgradnju rotora i mogu reći da sam jako optimističan u tom pogledu. Imamo dosta razloga za zadovoljstvo, evo, dva su pogona već pod krovom, nekoliko manjih će također započeti s gradnjom, a za desetak dana kreće i gradnja solarne elektrane, rekao je Kontošić.

Spomenimo da je područje na kojem je otvoren pogon tvrtke IZO tek prva faza izgradnje poduzetničke zone Krvavci koja će se graditi u tri faze i na koncu prostirati na 30 hektara zemljišta. (V. KAPELOTO, P. SOFTIĆ; snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter